Műanyagmentes strandok és hajnali biciklitúrák Lignano Sabbiadorón

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. július 17. 17:16

Nyolc kilométer hosszú, finomhomokos part, számtalan látnivaló és aktív programlehetőség – a Felső-Adria népszerű üdülőparadicsoma Budapesten mutatta be legfrissebb kínálatát.

Nyolc kilométer hosszú, finom homokkal borított, sekély tengerbejáratú partszakaszával és korszerű infrastruktúrájával Lignano Sabbiadoro méltán az Adriai-tenger egyik legvonzóbb családi nyaralóhelye.

Azonban nem csupán nyaralóhely, jóval több annál: a város és a köré épült üdülőövezet kora tavasztól ősz végéig számtalan látnivalóval és programlehetőséggel várja a vendégeket – mondta el a budapesti Eiffel Bistróban tartott sajtóreggelin Massimo Brini, Lignano Sabbiadoro városának turisztikai vezetője.

Massimo Brini, Lignano Sabbiadoro városának turisztikai vezetője

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

Az egykor elzárt település, amit az 1930-as évekig csak a víz felől lehetett megközelíteni, ma már nyüzsgő nyaralóövezet a szolgáltatások hosszú sorával. De a környéket borító fenyveseknek és a közeli Marano-lagúna természetvédelmi területnek köszönhetően az üdülőövezet a nyugalmat keresőknek is sokféle kikapcsolódási lehetőségeket kínál.

 

Környezettudatos turizmus

Lignano Sabbiadoro Gestioni képviseletében Angela Giannoccaro elmondta, hogy a 2019-es szezonban a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra. Április 27-től, a nyaralószezon hivatalos megnyitójának napjától eltűntek a strandokról a műanyag szemüvegek, tányérok és evőeszközök – a „Plastic Free”, azaz a műanyagmentes kezdeményezésnek köszönhetően a tengerparti étkezőkben az összes eldobható műanyag eszközt biológiailag lebomlóra cserélték.

Nyüzsgő nyaralóövezet finomhomokos tengerparttal és a szolgáltatások hosszú sorával

Fotó: Lignano Sabbiadoro

Angela Giannoccaro arra is felhívta a figyelmet, hogy a vízminőséget és a tudatos környezetgazdálkodást elismerő kék zászló mellett Lignano Sabbiadoro strandjai évek óta kiérdemlik a zöld zászlót is, amit az olasz gyermekgyógyászok szervezete ítél oda különböző kritériumok alapján: ilyen a tiszta és sekély víz a part közelében, a homokos strand, a vízimentők jelenléte, készenléti mentőcsónakok, megfelelő játékok, gyermekápolásra és pelenkázásra alkalmas helyiségek, valamint fagylaltozók, bárok és éttermek a közelben.

A Marano-lagúna és a Grado-lagúna között elterülő táj, a Lignano környéki rezervátumok egyedülálló állat- és növényvilággal büszkélkedhetnek. A Foci dello Stella és a Valle Canal Novo természetvédelmi területek egyesítésével létrejött rezervátum védett értékeit a szervezett hajókirándulásokon túl kajakkal, kenuval vagy evezős csónakkal is fel lehet fedezni – hangsúlyozta a turisztikai szakember.

Középen Angela Giannoccaro, Lignano Sabbiadoro Gestioni képviselője, Massimo Brini és Bicciato Maria Grazia, Lignano Sabbiadoro turisztikai hivatalának képviselője a PR in Hungary csapatával

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

 

SUP-pal a kormoránok nyomában

A vitorlázás, a szörf és a kite szörf mellett pedig a nyár trendsportja kétségkívül a Stand Up Paddle (SUP), amit magyarul leginkább állószörfnek vagy állva evezésnek fordíthatnánk.Külön családi SUP-deszkák is bérelhetők, amelyek hat személy szállítására is alkalmasak – akár a Marano-lagúna természetvédelmi területet is bebarangolhatjuk rajtuk sirályok, gémek, kormoránok és más madárfajok nyomában.Az aktív kikapcsolódást szolgálják a kerékpáros lehetőségek is. Lignano Sabbiadoróban 20 kilométernyi bicikliutat találunk, a település gyakorlatilag autómentes övezet, ahol a gyerekek is biztonságosan kerekezhetnek. Június elejétől szeptember végéig a nyaralók ingyenes, vezetett kerékpáros túrákon is részt vehetnek.

Sajtóreggeli az Eiffel Bisztróban

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

Nagyon népszerűek a kerékpározást hajózással összekötő kirándulások is, ezek alkalmat kínálnak arra, hogy a Stella folyó torkolatánál felfedezzük a vadon élő madarak paradicsomát. Természetesen e-kerékpáros túrák is indulnak, illetve újdonságot jelentenek a puha homokos strandokra szervezett egyórás kora reggeli biciklitúrák, amiket széles gumiabroncsú kerékpárokkal teljesíthetnek a vállalkozó szellemű nyaralóvendégek.

A kínálat nem lenne teljes sportesemények nélkül, a műrepülő bemutatótól a bike maratonig ebből is bőséges a választék.

Zenei nagyágyúk a nyaralóhelyen

Az olasz zenei élet nagyjai ugyancsak rendszeresen koncerteznek a Felső-Adria népszerű nyaralóhelyén, az augusztus 28-ai Jova Beach Partyn például a világhírű olasz énekes, Jovanotti mellett több nemzetközi művész is fellép.

Augusztus 23-án Edoardo Bennato ad koncertet az Arena Alpe Adriában, de a nézők Iramával, az olasz „Amici” televíziós tehetségkutató verseny győztesével is találkozhatnak, a fiatal csillag koncertjére július 19-én kerül sor. Augusztus 12-én pedig a rap rajongói örülhetnek a szardíniai rapper, Salmo fellépésének.

Középen Angela Giannoccaro, Lignano Sabbiadoro Gestioni képviselője, Massimo Brini és Bicciato Maria Grazia, Lignano Sabbiadoro turisztikai hivatalának képviselője a PR in Hungary csapatával