Műemléki védettséget kapott a tapolcai Lessner-pincerendszer

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. május 09. 14:16

Sikeresen zárult a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület által indított kezdeményezés, a Balaton közeli kisváros május eleje óta műemlékként védett létesítményként mutathatja be a legendás Lessner-pincerendszert.

A napokban műemléki védelmet kapott a Lessner-család 2100 négyzetméter alapterületű és 800 méter hosszú, földalatti borospincéje - értesült a tapolcaimedia.hu.

A tapolcai főutca alatt húzódó pincerendszert, akárcsak több hasonló balatoniét, a 19.század elején kezdték építeni, egy része a 20. század elején nyerte el végleges formáját. A pincerendszert a Balaton-felvidékre az 1700-as évek közepén letelepedett zsidó közösséghez tartozó Lessner família építtette.

Előzetes bejelentkezéssel látogatható a védettség alá helyezett tapolcai pincerendszer

Fotó: Dárius Neszler

A pincerendszer elsősorban dongaboltos szerkezete, térformája,a zöld üvegcsempével bélelt, épített falú tartályok, továbbá a pincebejárat borfelvonó szerkezete, benne a faboroshordók és ászokfák, valamint a vasbeton palacktároló rendszer értéke alapján kapta meg a műemléki védelmet.

„A Lessner-pincerendszer mellett számos más, maradandó élményt nyújtó látnivalóval várja vendégeit Tapolca. Elég a város ikonikus, csónakázható Tavas barlangját, a Malom-tavat, az Alsó malmot, a Tarányi pincét, a Lengyel kápolnát, az Iskolamúzeumot, a Katonai emlékparkot, a Székelykaput vagy a zsinagógát említeni” - sorolta fel lapunk kérdésére a település történeti, építészeti, kulturális értékeit a helyi Városszépítő Egyesület elnöke. Varga Károlyné arra is felhívta a figyelmet, hogy a Lessner-pincerendszer csak előzetes bejelentéssel látogatható.