Műemlékvédelmi konferencia kezdődött Budapesten

Forrás: MTI

 2018. április 12. 13:34

Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében címmel kezdődött kétnapos nemzetközi műemlékvédelmi konferencia a Teleki László Alapítvány szervezésében az Országos Széchényi Könyvtárban.

„A két nap során számba vehetjük a Rómer Flóris-terv támogatásainak köszönhetően eddig elért eredményeket, a megvalósult örökségvédelmi beavatkozásokat és értékmentő felújításokat, illetve képet kaphatunk arról, hogy milyen feladatok állak még előttünk” – emelte ki Latorcai Csaba társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár.

A program keretében a veszélyeztetett állapotú magyar vonatkozású műemlékek megmentésére 2016-ban és 2017-ben több mint 150 millió forintot fordított a magyar kormány. A tavaly kiírt pályázatok keretében a kétszeres forrásigényű, 25 érvényes kérelemből a szakmai bíráló bizottság 16 épület között javasolta szétosztani a 45 millió forintnyi felhasználható keretet. A kezdeményezések két kivétellel egyházi használatban lévő épületekre irányulnak, elsősorban erdélyi, valamint szlovákiai, kárpátaljai és vajdasági műemlékeken végezhettek állagmegóvási munkálatokat.

Diószegi László, a szervező Teleki László Alapítvány igazgatója

Fotó: MTI Fotó: Kovács Attila

Mindezeken túl tavaly a Partiumot sújtó viharkárok miatti helyreállításokra, veszélyelhárításra a terv segítségével mintegy 8,8 millió forint támogatást biztosítottak. A Rómer Flóris-terv idén is folytatódik; ebben az évben mintegy 10 műemlék esetében folytatódhatnak a munkálatok és további 30 új épületet vontak be a támogatások körébe. Ezek megvalósítására idén mintegy 160 millió forintnyi forrás jut. A program újabb helyszínekkel is bővül Szlovéniában és Horvátországban.

Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója úgy fogalmazott: az OSZK nemzeti intézményként ad helyet a konferenciának, de a kulturális örökség melletti elköteleződése is indokolja, hogy közreműködjön ezeknek a rendezvényeknek a megszervezésében.

A tanácskozás zárásaként csütörtökön átadják második alkalommal a Granasztói György-díjat, amellyel a Kárpát-medence magyar műemlékeinek megóvásáért tevékenykedő szakemberek munkáját ismeri el a kitüntetést létrehozó Teleki László Alapítvány Kuratóriuma évente egy alkalommal.