Muflonkert és emufuttató a sukorói vadasparkban

Forrás: MTI

 2019. május 10. 13:51

Új muflonkertet, madárröpdét, emufuttatót és vízimadár-megfigyelőpontot adott át a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkban a fenntartó Vadex Zrt.

A csaknem 50 millió forintba került fejlesztések még izgalmasabbá és élményszerűbbé teszik a vadasparkot, a gyerekekkel pedig csak így lehet megszerettetni a természetet – hangsúlyozta Tessely Zoltán országgyűlési képviselő az átadáson.

2016-ban kezdték el építeni a 96 hektáros arborétum területén a vadasparkot, ennek újabb állomásai a Madarak és fák napján átadott fejlesztések. A beruházással tovább gazdagodott a Velencei-tó környéke, ami újabb lendületet adhat a turizmusnak és növelheti a látogatói létszámot a térségben – emelte ki Majoros Gábor, a Vadex vezérigazgatója.

Muflonok a kibővített sukorói vadasparkban

Fotó: MTI / Bodnár Boglárka

A Velencei-tó környékén az 1970-es években kezdték el a fásítást, míg az arborétum tervei 1976-ban készültek el. A 96 hektáros területen sétautak, kilátó, pihenőhelyek, valamint horgásztó létesült, és ma már vadaspark is várja a látogatókat, akik 111-féle fafajt és 119 madárfajt figyelhetnek meg.

Az eseményen megemlékeztek Chernel István természettudósról, akinek kezdeményezésére terjedt el Magyarországon is a Madarak és fák napja, melynek magyarországi elterjedése Chernel István mellett Apponyi Albert 1906-os és Klebelsberg Kunó 1931-es jogszabályainak köszönhető, akik megerősítve Chernel kezdeményezését a legmagasabb szinten rendelkeztek a természetvédelem ügyéről.