Múlt és jelen találkozása az Isztrián

Forrás: turizmus.com

 2019. május 12. 14:36

A Király utcai K11 Művészeti és Kulturális Központ ad otthont május 22-ig a Horvát Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége és az Erzsébetvárosi Horvát Önkormányzat közös kiállításának, Múlt és jelen találkozása címmel.

A kiállítás – melyet május 10-én dr. Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete nyitott meg – egyrészt válogatást mutat be egy nemzetközi képzőművészeti csoport, a Moscenicei művésztelep alkotóinak munkáiból, az elmúlt 10 év képeiből, másrészt megemlékezik a horvát kultúra egy speciális szegmenséről, a glagolita írásról is. Ez az ószláv írásrendszer sok helyen fellelhető az Isztria északkeleti részén, az Opatijától 15 km-re elterülő horvát településen, Moscenicka Dragán.

Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete megnyitja a kiállítást

Fotó: turizmus.com

A kiállítás egyben jó apropó volt a szervezőknek arra, hogy a mesés horvát üdülőhelyet bemutassák az egybegyűlteknek. Riccardo Staraj, Moscenicka Draga polgármestere beszédes fotókkal invitálta a jelenlévőket Isztria e kellemes szegletére, s ízelítőt adott az ottani gasztronómiából is.

Moscenicka Draga Rijekától 28 km-re délnyugatra, Rabactól 38 km-re északra terül el, s Budapesttől mindössze 530 km-re található, ahová Rijekáig végig autópályán haladhatunk.

A kiállított festményekről visszaköszön Moscenicka Draga szépsége

Fotó: turizmus.com

Strandja, a Sipar a környék egyik legszebbje: a 2 km hosszú, kavicsos, szakaszokon sziklás strand szépsége miatt rendkívül népszerű.

De gyönyörű strandja mellett a kis település a természet más szépségeit is kínálja: az Ucka-hegy lábánál helyezkedik el, s a Kvarner-öbölre néz a békés mediterrán hangulatú, romantikus község.

A Múlt és jelen találkozása című kiállítás május 22-ig, hétköznapokon 10 és 17 óra között tekinthető meg a Király utca 11. szám alatti kulturális központban. A belépés ingyenes.

Kapcsolódó cikkek

Magyar napok Rijekában

2018. szeptember 16.