Múltidézés Bükön: 60 éve nyitott a gyógyfürdő

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 05. 11:39

Elegáns füzet készült a büki gyógyfürdő 60. születésnapja alkalmából. A mindössze 500 példányban kiadott, dombornyomott címoldallal megjelent könyv egy fotó- és adatgyűjtemény, amelynek ünnepélyes bemutatója időutazás lett.

Nem is 65 évvel ezelőtt, nem a vízfeltöréssel kezdődött a büki gyógyvíz története, hanem egészen az 1930-as évekig visszamenően mesélt az ünneplőknek Bittenbinder Miklós, a hajdani Büki Gyógyfürdő Vállalat egykori igazgatója.

Részlet a kiadványból

Fotó: Büki Gyógyfürdő zRt.

Bük város díszpolgára 18 éven át volt vezette a fürdőt. Hogy hogyan épült a gyógyászati részleg, milyen „kalandos" tárgyalások vezettek egy-egy bővítéshez – ezeket mind felidézte személyes anekdotáival.

A büki gyógyfürdő jelenlegi és egykori dolgozói gyűltek össze a füzet bemutatójára: mindannyiuk munkáját köszönte Koós Melinda, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója.

– Úgy szerettük volna megünnepelni a 60 éves évfordulót, hogy az a „protokollkörök" helyett inkább a vendégeknek, valamint a dolgozóknak és egykori dolgozóknak szóljanak. A hivatalos találkozásokra adtak alkalmat az avatók, mint a konyhaépítés és kempingbővítés megünneplése – hangsúlyozta Németh Sándor, Bük polgármestere.

A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent Bükfürdő 60 kiadvány a nyolcadik a Bükről a kiadónál megjelent kötetek sorában: sport, közélet és gasztronómia mellett a turisztikai könyveket gyarapítja, számolt be Farkas Csaba, a kiadó vezetője.

A büki gyógyfürdő 60 évét hat fejezetben, időrendben mutatja a füzet. A klasszikus árokfürdőzéstől az építkezéseken át a legmodernebb terekig tekinti át az 1962-es nyitás óta eltelt éveket Bakos Ágnes szerkesztésében. A részletes gyógyvízösszetétel, a kutak és a medencék sora sem marad ki a születésnap apropóján készült „pillanatkép-leltárból".