Multifunkcionális sportcsarnok lesz az épülő Kaposvár Aréna

Forrás: MTI

 2017. augusztus 11. 12:56

Nemzetközi sportesemények és több mint 4000 fős kulturális rendezvények megtartására is alkalmas, multifunkcionális épület lesz a Kaposvár Aréna, amely bruttó hatmilliárd forintból 2019 elejére készül el.

Dér Tamás Kaposvár alpolgármestere az építkezés helyszínén, az Arany János utcában, a régi sportcsarnok melletti egykori téglagyári területen tartott pénteki bejáráson közölte: a beruházás jól halad, a létesítményt tartó cölöpök már a helyükön vannak, az épület novemberre szerkezetkész lesz.

A Kaposvár Aréna a kosár-, a röp- és a kézlabdázók edzéseihez, mérkőzéseihez modern körülményeket, a hazai és nemzetközi mérkőzések közönségének 3040 ülőhelyet biztosít, de az ide szervezett kulturális eseményekre több mint négyezer embert is fogadni tud – mutatott rá.

Az új csarnok építésével párhuzamosan az 1983-ben épült régi felújítása is megkezdődött. Az épület új homlokzati szigetelést kap, kicserélik a nyílászáróit, az aulája igazi közösségi térré alakul, a létesítmény köré járdát építenek a biztonságos közlekedés érdekében. A modernizációnak köszönhetően a körcsarnoknak is nevezett ingatlan ezer helyett 1300-1500 ember egyidejű fogadására is alkalmassá válik. Dér Tamás korábban elmondta, hogy az épület rekonstrukciója két ütemben zajlik majd, és a város önerejével együtt mintegy egymilliárd forintba kerül.

Ilyen lesz a Kaposvár Aréna

Fotó: kapos.hu

Szita Károly polgármester a bejáráson hangsúlyozta: mindkét építkezés a kormány támogatásával, a Modern városok program révén valósulhat meg. A városvezető kitért a Kaposvár fejlesztését 2020-ig meghatározó Németh István programra is. Azt mondta, a város egykori polgármesteréről elnevezett beruházássorozat a gazdaság mellett a kultúrát éppúgy érinti, mint az egészségügyet vagy a sportot. Példaként említette, hogy folyik a Csiky Gergely Színház, továbbá orvosi rendelők, iparterületek felújítása is.

Diós András, az aréna kivitelezését végző ZÁÉV Zrt. projektfőmérnöke az MTI érdeklődésére elmondta: az új sportcsarnok kavicsalakú lesz, külsejét karcolásmentes lemezzel borítják, amely ellenáll a "pusztakezes" rongálási kísérleteknek, felülete pedig speciális szerekkel tisztítható lesz.

Az épület legnagyobb újdonsága a multifunkcionális kialakítása: a motorosan mozgatható mobillelátóknak köszönhetően akár a teljes, kétezer négyzetméteres küzdőtér is használható, amelyen így egyszerre több csapat is edzhet. A kaposvári a győri arénánál kisebb, de belső kialakítását tekintve szinte ugyanolyan lesz. A technika gyors fejlődése révén a világítása és a légtechnikája mondató valamivel korszerűbbnek – tette hozzá.