Munkácsy Balmazújvároson

Forrás: turizmus.com

 2017. november 05. 10:24

A balmazújvárosi Semsey-kastélyban november 4-től látogatható a Munkácsy Balmazújvároson című kiállítás, melyen – számos világhírű alkotás mellett – először láthat a magyar közönség egy franciaországi aukción felbukkant Munkácsy-festményt.
A kiállított festmények átfogó képet adnak Munkácsy Mihály munkásságáról. A termekben sétálgatva találkozhatunk korai képeivel, tájképeivel, párizsi szalonképeivel és Krisztus-képeivel is.

A világ második legnagyobb Munkácsy-gyűjteményét birtokló Pákh Imre folyamatosan gyarapodó kollekcióját 2005 óta már 33 kiállításon mutatta be Magyarországon és külföldön, így több mint kétmillió ember ismerkedhetett meg Munkácsy Mihály művészetével – olvasható a veol.hu-n.

A műgyűjtő hangsúlyozta: felismerték, hogy „a jó kultúrára nem csak a fővárosban van igény”, hozzátette azonban azt is, hogy a gyönyörűen felújított Semsey-kastély Magyarország egyik legjobb kiállítóhelye, amely jól illik Munkácsy művészetéhez.

Mint felidézte, az akkor harminc Munkácsy-festményt tartalmazó kollekciója 2005-ben a közeli Debrecenben már bemutatkozott, ám azóta a gyűjtemény több mint ötvendarabosra bővült, így a balmazújvárosi közönség egy még bővebb anyaggal találkozhat.

A Semsey-kastélyban egy frissen megvásárolt Munkácsy-képet is kiállítanak: a Franciaországban festett és Magyarországon sosem járt kislányportrét egy franciaországi online árverésen sikerült megszerezni.

A Semsey-kastély 2015 óta ad otthont magas színvonalú kiállításoknak, a 2018. február 1-jéig nyitva tartó Munkácsy-tárlat várhatóan látogatói rekordot fog dönteni.