Munkácsy és kortársai a Halász-kastélyban

Forrás: turizmus.com

 2019. július 18. 15:20

Markó, Mednyánszky, Munkácsy... címmel a 19. század magyar festészete mutatkozik be július 20-tól a kápolnásnyéki Halász-kastély kiállításán, mely a Kovács Gábor Gyűjtemény válogatott darabjait vonultatja fel.

 

A 2016-ban átadott, megújult kastélyban eddig is sok színvonalas kiállítás kapott otthont, s a kastélykomplexum és parkja önmagában is egyedülálló élményt kínál a Velencei-tó térségébe érkezőknek. A Kovács Gábor Gyűjtemény a 18. század elejétől napjainkig terjedő időszak művészetét öleli fel. A képzőművészeti anyag fő irányvonalát a klasszikus szépségeszményt kifejezésre juttató, természetelvű tájfestészet remekei képviselik.

A jelenleg is folyamatosan gyarapodó gyűjtemény a legrangosabb magyar magángyűjtemények sorába tartozik.

Számos hazai és néhány jelentős külföldi kiállítás után most a Halász-kastélyban mutatkozik be a kollekció olyan speciális válogatással, amely végigvezeti a látogatót a magyar festészet történetének egyik legizgalmasabb évszázadán, felvonultatva a 19. század művészetének összes fontos stílusirányzatát a klasszicista kezdetektől a romantika és a realizmus térhódításán át egészen a századvég naturalizmusáig.

A kiállításon láthatók lesznek többek közt Barabás Miklós, Mednyánszky László, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan és Vaszary János válogatott remekművei.

A tárlat november 10-ig látogatható, hétfő kivételével minden nap nyitvatartási időben.