Új kiállítással kezdődött el a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. február 21. 10:24

A Hazafias festészet a négyzeten – Munkácsy Mihály Honfoglalás címmel megnyílt kiállítás október 27-ig tekinthető meg a Munkácsy Mihály Múzeumban.

Munkácsy a legnagyobb magyar festőként él a köztudatban, és már életében legendává vált. Megismerése és megismertetése az utókor feladata, hiszen Munkácsy Mihály sikeres, de egyben tragikus élete még sok titkot rejteget – mondta el Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára a Munkácsy 180 emlékév és egyben a kiállítás keddi megnyitóján.

Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója alkalmából egész éves ünnepségsorozatot szervez a békéscsabai önkormányzat és a Munkácsy-negyed kulturális intézményei.

Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója köszöntőjében emlékeztetett, náluk van a festőművész legnagyobb gyűjteménye, és úgy véli, sikerült tartalommal megtölteni az emlékévet.

Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének olajvázlata a kiállítás megnyitóján

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

 

Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója Munkácsy Mihály Honfoglalás című alkotásáról elmondta, ez a kép jelentette számára a legnagyobb kihívást, majdnem négy évig dolgozott rajta. Hozzátette, az eredeti festmény a Parlamentben található, de a kiállításon megtekinthető az alkotás Szegedről érkezett feles méretű szénvázlata.Az október 27-ig megtekinthető kiállításon bemutatott műtárgyakat a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a miskolci Herman Ottó Múzeum, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a békéscsabai intézmény saját anyagából válogatták.

A megnyitón köszöntötték a Munkácsy 180 torta pályázat nyertesét is. Idén Urbán Csilla Bitüm fantázianevű kreációja lett a Munkácsy-torta. A manduláspiskóta alapú süteményben a festő kedvenc gyümölcse, az alma is nagy szerepet kap.