A Munkácsy Mihály Múzeum új kincseiből nyílt tárlat Békéscsabán

Forrás: MTI

 2024. január 19. 10:18

A 2023-ban az intézményhez került műtárgyakat mutatja be a Mindig van új a nap alatt című időszaki kiállítás, amely csütörtökön nyílt a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban.

A kiállítás különlegessége, hogy a múzeum minden szakága egyszerre mutatja be a 2023. év legfontosabb újonnan bekerült műtárgyait. A tavalyi gyarapodás mind mennyiségi, mind minőségi szempontból kiemelkedő volt, így a "termésnek" csupán egy részét tudták kiállítani – mondta Bácsmegi Gábor igazgató.

A képzőművészeti gyűjtemény Munkácsy Mihály alkotásai és a személyéhez kötődő relikviák mellett főként csabai és megyei kötődésű képzőművészek műveivel gazdagodott.

A Munkácsy-gyűjtemény egyebek mellett egy a dél-franciaországi Bédarieux-ben J. Raynaud fotóművész által készített fotográfiával, vizitkártyákkal, egy Munkácsy által írt levéllel, valamint a festőművész a belgiumi Ostendében készült grafitrajzával egészült ki. A képzőművészeti részleg gazdagodott Kohán György korai akvarelljével és Koffán Károly Radnóti Miklós özvegyének ajánlott grafikájával is; emellett Lóránt János Demetertől, Pátkai Ervintől, Gulyás Dénestől, Iványi Katalintól és Gyoroki Páltól is mutatnak be alkotásokat a tárlaton.

A múzeumba bekerülő régészeti leletek száma az utóbbi években robbanásszerűen növekedett. Tavaly egyrészt az építési beruházásokhoz köthető úgynevezett megelőző feltárások voltak jelentősek.

A múzeum 2023-as szerzeményeiből nyílt új kiállítás Békéscsabán

Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum / Facebook

 

A természettudományi szakág is ízelítőt ad a kiállításon az új szerzeményekként múzeumba került darabokból: ásványok, kőzetek, a gerincteleneket magába foglaló malakológiai anyag, a gerinces gyűjtemény részét képező sok új preparátum és koponya, madarak elhagyott fészkei és egzotikus állatok képezik a tárlat részét.

A történeti tár bővült egyebek mellett második világháborús emlékekkel (harctéri telefon, töltényhüvelyből készült emlékváza, Waffen SS-es textil felvarrók); egy Lánchíd ólom bárcával, amely hídpénz volt egykor; színes képeslapokkal a 20. század elejéről, a retró korszak jellegzetes tárgyaival, de például egy liftajtóval is, amely 1978 és 2023 augusztusa között "szolgált" egy helyi tízemeletes házban.

Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke a megnyitón elmondta: "egy város gazdagságát az is jelzi, hogy milyen gazdag a múzeuma. Békéscsaba ilyen értelemben gazdag város" – fogalmazott.

A megnyitó része a magyar kultúra napja alkalmából szervezett tíznapos békéscsabai eseménysorozatnak; a kiállítás május 19-ig látogatható.