Munkácsy Mosonmagyaróváron

Forrás: turizmus.com

 2019. december 11. 16:39

Munkácsy-kiállítás nyílik a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum Cselley-házában. A Pákh Imre tulajdonában lévő gyűjteményt december 14-től lehet megtekinteni a ház megújult kiállítótereiben.

Pákh Imre az elmúlt évtizedekben mind számszerűségében, mind minőségében a legjelentősebb Munkácsy-gyűjteményt hozta létre, amelynél gazdagabb anyaggal csak a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria rendelkezik. A folyamatosan gyarapodó kollekció 2005 óta több mint negyven kiállításon mutatkozott be különböző összeállításban a Pákh Imre által életre hívott Munkácsy Alapítványnak köszönhetően. Ez a kiállítás érkezett most Mosonmagyaróvárra is.

Munkácsy Mihály 1880-ban készült Ordító suhanc című, tanulmánya a Krisztus Pilátus előtt című képéhez

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Mint arról korábban beszámoltak a Mosonvármegye honlapon, a tárlat átfogó képet nyújt Munkácsy Mihály festészetéről, hisz a korai képektől kezdve a drámai erejű alkotásokon, a barbizoni ihletésű tájképeken és a szalonképeken át a nevezetes Krisztus-trilógiához készült előtanulmányokig a mester minden művészi korszaka képviselteti magát az anyagban.

A bemutatandó alkotások ezen túl műfaji változatosságukkal – népi- és polgári életkép, tájkép, portré, történeti mű, vallásos képek – is reprezentálják Munkácsy festői világának sokszínűségét. Munkácsyt már a maga korában is festőfejedelemként tisztelték: a kiállítás anyaga ebbe a napjainkig tartó kultuszba is bepillantást enged, miként felvillantja a mester fordulatokban gazdag életének és művészi pályájának legfontosabb állomásait és eseményeit.

A kiállítás 2020. március 8-ig látható a Hansági Múzeum Cselley-házában.

Kapcsolódó cikkek

Budapesti kincsek Tokióban

2019. december 06.