Munkácsy-trilógia fényjátékkal

Forrás: turizmus.com

 2018. július 18. 11:01

A tetőszerkezet felújítása miatt átmenetileg nem volt látogatható a debreceni Déri Múzeum Munkácsy Terme. Július 18-tól azonban ismét várják a látogatókat, ráadásul újraindulnak a fényjátékok is.

A múzeum talán legnépszerűbb kiállítóterében, a Munkácsy Teremben láthatók a festőóriás Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásai – Krisztus Pilátus előtt, Ecce homo, Golgota. A művek közös bemutatásának különlegessége, hogy maga Munkácsy sosem látta együtt a három, bibliai témát feldolgozó festményét. A sorozat darabjai első alkalommal 1995. augusztus 25-én, a Déri Múzeumban voltak együtt láthatók.

A múzeumban különleges, zenével és/vagy fényjátékkal kombinált tárlatvezetés teszi a látogató élményét még teljesebbé, valamint segíti a remekművek mélyebb értelmezését.

A Déri Múzeum Munkácsy Terme

Fotó: derimuzeum.hu

Bibliai témájú, fényjátékkal kísért tárlatvezetés a Munkácsy Teremben: a bibliai szövegeket, az evangéliumi párbeszédeket és ezek magyarázatát kísérő fényjáték segít megérteni azokat a szimbólumokat, amelyek a realista ábrázolás mögött felfedezhetők. Ezek világítják meg a szenvedéstörténet mélyebb értelmét és Munkácsy hitének fejlődését. A Krisztus-trilógia a festmények szemlélőit is beavatja Jézus küldetésébe.

Zenekísérettel egybekötött fényjáték: a zenével kombinált fény- és hangjáték előadásban népszerű, ismert zeneművek hallhatók. Johann Sebastian Bach Máté passiójának nyitótétele, gregorián ének, melyet a gyermekhangok tisztasága hat át, Bartók Béla Allegro barbaro című zongoradarabja, Mozart Requiemjének Lacrimosa tétele, Kodály Zoltán Stabat materje és Igor Sztravinszkij Zsoltárszimfóniájának 3. tétele csendül fel.

Bővebb információ: http://www.derimuzeum.hu/fenyjatek

Kapcsolódó cikkek

Jön a Campus Fesztivál

2018. július 17.