Munkácsy újratöltve!

Forrás: turizmus.com

 2019. november 14. 13:29

Újrarendezve, eddig raktárban őrzött alkotásokkal és nemzetközi művekkel kiegészítve nyílik meg a Munkácsy Mihály művészetét központba állító állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.

A Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című új állandó tárlat a valóság ábrázolásának változásait járja körül, hat teremben, hat tematikára felfűzve.

Az utóbbi években újrarendezett 19. századi művészet és Modern idők kiállításokat követve idén ősszel az állandó kiállítás utolsó része, a Munkácsy-teremsor is új elgondolás alapján épül fel.

Munkácsy Mihály: Párizsi enteriőr

Fotó: Magyar Nemzeti Galéria

A tárlaton természetesen továbbra is kiemelt helyet kapnak Munkácsy Mihály fő művei (mint a Siralomház vagy a Rőzsehordő nő), csakúgy, mint Paál László, Deák Ébner Lajos, Fényes Adolf, Koszta József, Rudnay Gyula és természetesen Mednyánszky László alkotásai.

Ugyanakkor a felújított termekben a jól ismert fő műveken túl eddig ritkán látott, raktárban őrzött kiváló alkotásokkal és nemzetközi válogatással is találkozhat a magyar közönség.

Ez azért nagyon fontos, mert a kiállított művészek nagy része, élükön Munkácsy Mihállyal, külföldön folytatta pályafutását, a nemzetközi művészeti életben működött, külföldi kiállításokon tett szert hírnévre és a nemzetközi műkereskedelemnek köszönhette országokon átívelő ismertségét.

A Magyar Nemzeti Galéria új állandó kiállítása november 16-tól látogatható.