Újabb illusztris művészek előadásaival tágul tovább a Müpa-univerzum

Forrás: turizmus.com

 2023. november 11. 14:41

Bár a Müpát sokan elsősorban a klasszikus zenei élet egyik legfontosabb színtereként tartják számon, 2024 is a sokszínűség jegyében telik majd, hiszen a jazz hazai és nemzetközi kiválóságai mellett popveteránokkal és rövid idő alatt hatalmas sikereket elérő formációkkal is találkozhatnak a nézők.

Pengetős csúcstalálkozóra készül a világhírű gitárfenomén, Al Di Meola, akihez a francia flamencogitáros, Juan Carmona, a görög gitár- és buzukivirtuóz, Michael Paouris, az olasz mágus, Peo Alfonsi és kedves dobosa, a spanyol Sergio Martínez mellett a ragyogó Mike Gotthard, azaz Gotthárd Mihály is csatlakozik egy estényi örömzenélésre. Ugyancsak felszabadult és érzelemdús estére számíthatnak azok, akik a Buena Vista Social Club révén világhírűvé vált Eliades Ochoa koncertjét választják.

A tradicionális kubai zene egyik legfontosabb művelője, „a kubai Johnny Cashként” is emlegetett gitáros zenésztársaival pályafutása legszebb dalait idézi fel a budapesti közönségnek.

Áprilisban érkezik az atmoszférikus rockban utazó, óriási nemzetközi rajongótáborral rendelkező Platon Karataev, amely a víz vezérmotívumát bontogató, Partért kiáltó című lemeze után Napkötöző címmel dolgozik új anyagán.

A világhírű gitárvirtuóz, Al Di Meola márciusban lép fel a Müpában

Fotó: Alexander Mertsch

Kalandvágyó filmbarátok örülhetnek a NÉMA – FILM – ZENE címet viselő, filmvetítéssel egybekötött koncertsorozatnak, ahol régi korok moziélményét idézhetik meg 21. századi környezetben: elsőként a Nosferatu című borzongató klasszikust, majd Kertész Mihály 1917-es filmritkaságát, Az utolsó hajnalt nézve tapasztalhatják meg, milyen lehetett egykor élő zenés kísérettel mozizni.

A Müpa jövőre is jazzel hangolódik a májusi napsütésre. Az intézménnyel egyidős Jazztavasz első fellépője a karizmatikus Lakecia Benjamin, aki a funk, az R’n’B és a hiphop elemeit ötvözve hozza létre lendületes és egyedi stílusát

A második este fellépőjének már a neve is dallamos: a sokszoros díjnyertes kanadai énekes-dalszerző és zongorista, Laila Biali kontinenseken átívelő karrierje során szintén nagy ikonokkal dolgozott.

Triójához most Fekete-Kovács Kornél is csatlakozik, így igazán nemzetközi estének nézhet elébe a közönség. A fesztivált záró Chris Bottit nem is kellene bemutatni, a Grammy-díjas trombitaművész 2023 októberében a Blue Note-nál megjelent Vol. 1 című lemeze egyfajta újrakezdés, amellyel visszakanyarodik a jazz gyökereihez, amelynek most a Müpa nézői is tanúi lehetnek.

Ám itt még mindig nem ér véget az újonnan bejelentett jazzprogramok sora, hiszen az eklektikus stílusáról ismert Lamm Dávid új anyaggal jelentkezik Skidaddle címmel. Az elmúlt évek megpróbáltatásaira reflektáló estjén mások mellett a nyolcvanéves vibrafonoslegenda, David Friedman és Dés László is színpadra lép majd.

A 2023/24-es évad együttesének választott Magyar Nemzeti Táncegyüttes Farsangvasárnap című, a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak velejét tánccal és játékkal megragadó produkciója karneváli hangulatot varázsol a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. Húsvét közeledtével a sokszáz éves népszokások hallatlanul izgalmas világába enged betekintést a Magyar Állami Népi Együttes Kivirágzott keresztfája című táncjátéka is, amely a különböző felekezetek liturgiájának és a Kárpát-medence népzenekincsének legszebb darabjait vonultatja fel.

Távolabbi tájakra és egy lenyűgözően gazdag kultúráig vezeti az érdeklődőket a Nagy kínai újévi hangverseny, amely során a legek országának ősi hangszerei, a bianzhong és a bianqing is fontos szerephez jutnak, akárcsak a hagyományos kínai dallamok és a nyugati zene innovatív fúziója.

A közkedvelt Orgonapárbaj-széria tizedik koncertjén a sorozat történetében először két legendás Hammond-orgonista, John Medeski és Larry Goldings lép fel, akik külön-külön és együtt is megmutatják, miképpen inspirálja őket a Müpa orgonája.

Az évad zeneszerzőjének választott Orbán György művei számos alkalommal csendülnek fel a szezonban, a komponista és tanítványai, Dragony Tímea, Gyöngyösi Levente és Szalai Katalin darabjaiból összeállított kamarakoncerten az életmű újabb rétegei kerülnek felszínre.

Már elérhetők a 2024-es Budapesti Wagner-napok eseményei is

Fotó: Posztós János

Több mint másfél évtizede annak, hogy a Müpa először mutatta be Fischer Ádám karmester és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével Richard Wagner A nibelung gyűrűje című monumentális operaciklusának darabjait. Hartmut Schörghofer rendezésének korszerűsített változata jövő júniusban is látható lesz a Budapesti Wagner-napokon, a Ring mellett sor kerül Bo Skovhus dalestjére is, a Wagner operáinak legismertebb részleteiből összeállított zenekari koncert, az Istenek és hősök pedig két alkalommal is felcsendül a Müpában.

Az újonnan bejelentett előadásokra ezúttal is a Müpa+ hűségprogram tagjai válthatják meg elsőként jegyeiket, a nagyközönség számára november 16-án 10 órától nyílik meg a jegyvásárlási lehetőség személyesen a Müpa jegypénztárában, illetve online, a www.mupa.hu oldalon.