Mura nemzeti program a gazdaság és a turizmus fejlesztésére

Forrás: MTI

 2017. december 19. 16:31

A helyi hagyományokra, a gazdasági potenciálra és új gyümölcsfajták termesztésére építő Mura nemzeti program egyszerre szolgálja a gazdaság és a turizmus fejlesztését.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, a program miniszteri biztosa a zalai helyi termékeket bemutató vásáron és konferencián kifejtette: a gazdaság- és turizmusfejlesztést szolgáló program arra épít, hogy megpróbálja kihasználni a térségben lévő potenciált, új lehetőségeket adva arra, hogy az itt élők itt találják meg a megélhetésüket. A mintegy nyolcvan települést érintő Mura program egyben identitásépítésről is szól, szeretnék országszerte megismertetni a Murafölde névvel illetett térségből származó minőségi helyi terméket.

A csömödéri kisvasút

Fotó: zalaerdo.hu

A térségben van már példa új technológiákkal végzett szőlő- és bogyósgyümölcs-termesztésre, valamint eddig szinte ismeretlen gyümölcsfajták, mint a kivi vagy a datolyaszilva eredményes nagyüzemi termesztésére, és az egyre népszerűbb gyógynövénytermesztésre. Mindezek feldolgozására kisüzemekre, hűtőházakra is szükség van, s az így előállított termékeket az idei érkező turisták számára is értékesíteni lehet.

Korábban a határközeli térség el volt zárva, ami ma egyszerre előny és nehézség is a turisztikai fejlesztések szempontjából. A térségben azonban a gyarapodó kerékpárutakkal, a Mura folyó kihasználásával, valamint a sokakat vonzó fesztiválok szervezésével tovább lehet erősíteni az idegenforgalmat. Már elindult a Mura programban a Zalaerdő Zrt. egymilliárd forintos kisvasút-fejlesztése, akárcsak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park 470 millió forintból Letenye környékén megvalósuló élőhely-fejlesztési programja.

Kapcsolódó cikkek