Művészet és spiritualitás Pannonhalmán

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 17. 09:15

Zene, kiállítás, irodalom, spiritualitás – mindez három nap és egy tető alatt. Az Arcus Temporum hagyományos nyár végi művészeti fesztivál augusztus 25–27. között várja az érdeklődőket Pannonhalmán.

A Pannonhalmi Főapátság ismét arra vállalkozik, hogy egy közös házba hívjon meg művészeket, vendégeket és szerzeteseket, hívőket és nem hívőket, hogy az időívek mentén párbeszédbe léphessenek egymással.

A művészeti fesztivál egyik célja az, hogy a vendégek a programok segítségével betekintést nyerjenek az ezeréves hagyományokba is, és a kultúra eszközeit segítségül hívva meginduljon a párbeszéd, a tapasztalatcsere szerzetesek és világiak között.  A résztvevők együtt, egyetlen tető alatt a monostor nagy labirintusában három napon át ízlelhetik és olvashatják újra a kortárs kultúra különböző megjelenési formáit.

De a fesztivál bepillantást enged a szerzetesközösség életébe is, sőt még az imaórákat is „átformálják” ennek kedvéért, hiszen egyházzenei műveket engednek be az egyébként nagyon gondosan szabályozott struktúrával rendelkező alkalmakra.

Az augusztus 25-i nyitónapon, a vesperás után két „nagyágyú”, Rost Andrea és Snétberger Ferenc különleges koncertjei indítják a rendezvényt, melynek húzónevei közt ott találjuk még a Keller Quartetet, a Concerto Budapestet és a szent Efrém Énekegyüttest is.

A programok során folyamatosan találkozik az imádság és a zene

 

A fesztivál irodalmi programjain Krasznahorkai László író beszélget a zeneszerző Vidovszky Lászlóval, valamint Jász Attila költővel. A bencés gimnázium új galériájában pedig Tolnay Imre és a szlovákiai Pavol Truben tárlatának megnyitóján – akik csónak-installációikkal a menekülteknek állítanak emléket – Ferencz Mónika és Horváth Veronika költőnők olvasnak fel verseikből.

A koncerteket – melyek során folyamatosan találkozik az imádság és a zene – kiállításokat és irodalmi betéteket gasztronómiai program is színesíti, vagy éppen borkóstoló az apátsági pincében.

Részletes program: www.arcustemporum.hu