Múzeum lesz egy Robert Capa-fotón szereplő épületből

Forrás: MTI

 2018. július 30. 15:25

Védetté nyilvánított a madridi városvezetés egy olyan épületet, amely Robert Capa egyik közismert, spanyol polgárháborús fényképén szerepel.

Az 1936-ban készült felvételen gyerekek láthatók a járdán ülve egy lövedéknyomoktól lyukas, téglafalú épület előtt. A magyar származású világhírű fotóriporter képe a Regards és a Zürcher Illustrierte című újságok címlapján jelent meg.

A Puente de Vallecasban található földszintes, ma már rossz állapotban lévő házban jelenleg 12 darab 17 és 34 négyzetméter közötti ingatlan található. Az épület tulajdonosa már az ingatlan lebontását tervezte, amelyről tavaly ősszel tájékoztatta a bérlőket.

Capa 1936-ban készült felvételén gyerekek láthatók a járdán ülve egy lövedéknyomoktól lyukas, téglafalú épület előtt

Fotó: elespanol.com

Az önkormányzat a védetté nyilvánítás után 500 ezer euróért tervezi kisajátítani az épületet, hogy polgárháborús múzeumot hozzon létre benne egy 258 négyzetméteres kiállítótérrel és konferenciateremmel. A városvezetés szerint ugyanis az ingatlannak polgárháborús emlékként szimbolikus értéke van.

Különös egybeesés, hogy épp nemrégiben bukkant fel az épületről készült Robert Capa-fotó eddig egyetlen ismert eredeti kópiája. Egy polgárháborús felvételeket gyűjtő spanyol férfi az interneten vásárolt egy kilenc fényképből álló csomagot, és abban talált rá erre a különlegességre. Mint kiderült, a kópiát, több másikkal együtt egy polgárháborús menekült bízta rá egy brit tengerészre, aki azokat Nagy-Britanniába vitte.

Kapcsolódó cikkek

Cantabria Infinita

2018. június 04.

Capa Triesztben

2017. május 26.