Múzeumi besorolást kapott a debreceni MODEM

Forrás: turizmus.com

 2023. május 23. 13:04

Muzeális intézményi besorolást kapott a debreceni MODEM. Ezt azt jelenti, hogy a MODEM mostantól muzeális intézmény, gyűjteménye pedig közgyűjteménynek tekintendő.

A 2023-as debreceni Múzeumok Éjszakájának sajtótájékoztatóján a MODEM történetének egyik legnagyobb bejelentésére invitálták a sajtó képviselőit, ahol Puskás István alpolgármester és Vizi Katalin ügyvezető egy exkluzív műtárgyraktár-látogatás keretében osztotta meg a részleteket.

Puskás István alpolgármester és Vizi Katalin ügyvezető

Fotó: MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

A MODEM-ben az elmúlt 17 év alatt több, mint 143 kiállítás nyílt, ezekből pedig 38 katalógus született.

Alapításától kezdve az eddigi vezetők és munkatársak arra törekedtek, hogy nemcsak hazai szinten, hanem a kelet-közép-európai kortárs képzőművészet jelentős, elismert központjává váljon.

Hosszú évek és következetes szakmai munka után a 2006 óta működő MODEM a Muzeális Intézmények hálózatának részévé vált, és közérdekű muzeális gyűjteményi státuszról kapott működési engedélyt, amely által belépett a hazai kanonizáló intézmények sorába – tájékoztatott az intézmény.

A MODEM mostantól múzeumnak, gyűjteménye pedig közgyűjteménynek tekintendő

Fotó: MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

Az új besorolás jelentősen megkönnyíti az intézmények közötti együttműködéseket, a múzeumoktól való kölcsönzéseket, valamint tovább bővül a pályázati lehetőségek köre is – írták.