Zarándokhelyeket utazhatunk be virtuálisan a Belvárosi Főplébánia-templomban

Forrás: turizmus.com

 2021. június 21. 14:27

A Belvárosi Főplébánia-templom 2017 óta rendszeres résztvevője a Múzeumok Éjszakája programjainak. A tavalyi évben a járvány miatt nem került sor a rendezvényre, idén viszont megújult erővel és számos érdekes programmal, előadással várja az érdeklődőket.

Június 26-án (szombaton) 18 és 23 óra között a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom immár negyedik alkalommal lesz résztvevője a Múzeumok Éjszakája országos kulturális programsorozatnak.

A templom munkatársainak az a célkitűzése, hogy ezen a csodálatos nyári éjszakán a hitélet-kultúra-turizmus hármasában működő ősi pesti templom értékeit megmutassák a látogatóknak.

A templom 2021. június elejétől ismét éjjel-nappal várja a szentségimádásra érkező híveket. A folyamatos szentségimádás a lelki felkészülés része az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A szentségimádás a Múzeumok Éjszakáján sem szakad meg, éppen ezért a kulturális programoknak az altemplom, a toronykilátó és a Rózsakert ad otthont.

A templom munkatársainak az a célkitűzése, hogy a hitélet-kultúra-turizmus hármasában működő ősi pesti templom értékeit megmutassák a látogatóknak

Fotó: Zelnik Péter Zénó

Az idei évben – ha csak virtuálisan is – de az előadások résztvevői beutazhatják a hazai és külföldi zarándokhelyeket, kegyhelyeket.

Az altemplomban az alábbi előadásokra várják az érdeklődőket:

18:00–19:00: Szent Pál öröksége Máltán – Hangya Edina képviseletvezető előadása (Máltai Idegenforgalmi Hivatal budapesti irodája)

19:00–20:00: A nyírbátori Krucsay-oltár – Lakatos József Péter szobrászművész előadása

20:00–21:00: Pálos emlékhelyek gyalogos felfedezése: Gönc, Balatonszemes, Klastrompuszta – Palotás Dávid újságíró előadása (PestBuda.hu)

21:00–22:00: Magyar hadi utazók a Szentföldön – Nagy Miklós Mihály katonai és történeti geográfus előadása

22:00–23:00: Az antik pécsi temető titkai – Kálóczi Lola történész-örökségmenedzser előadása

Az altemplom barokk termében a látogatók megtekinthetik a Mészáros László Képzőművészeti Baráti Társaság keramikus művészeinek az alkotásait. Ezeknek a műveknek egy részét korábban a Vatikánban is kiállították.

Az altemplomban zajló programokkal párhuzamosan a Rózsakertben Osztie Zoltán plébános várja azokat, akik hitéleti vagy életvezetési kérdésekről szeretnének beszélgetni. Minden beszélgetés 15 perces, a sorban állás megelőzése érdekében előzetesen regisztrálni kell a turizmus.belvarosiplebania@gmail.com címen.

A programok résztvevői a Múzeumok Éjszakájának karszalagja birtokában felmehetnek a templom tavaly megnyitott toronykilátóiba, és gyönyörködhetnek a nyáresti dunai és budai panorámában.

A karszalag a főplébánia-templom pénztárában is megvásárolható.