Múzeumok Éjszakája Debrecenben

Forrás: turizmus.com

 2017. június 08. 21:36

Erotika, japán babák, Rodin Csókja és Bocskai díszbuzogánya – néhány invitatív téma a Múzeumok Éjszakája debreceni kínálatából. A színes kavalkád különleges apropója, hogy az országos múzeumi rendezvénysorozatnak idén Debrecen a kiemelt helyszíne.

Korábban történt

A Magyar Turisztikai Ügynökség idén is szakmai partnere a Múzeumok Éjszakájának, saját promócióval is népszerűsíti a rendezvénysorozatot, június 7-én pedig sajtóutat szervezett Debrecenbe, hogy testközelbe hozza a város különleges kínálatát – s nem csak a Múzeumok Éjszakája idejére.

Debrecen évek óta az egyik legaktívabb résztvevője a rendezvénysorozatnak, évről évre új helyszínekkel és még színesebb programokkal bővíti kínálatát. A Múzeumi Negyed helyszínei nemcsak állandó és időszaki kiállításaikkal, hanem kifejezetten erre az éjszakára szervezett programjaikkal is csalogatják majd a látogatókat, melyek közül több program is kapcsolódik az értékőrzéshez, mely az idei Múzeumok Éjszakája kiemelt témája.

A hagyományosan kialakuló „Múzeumi Negyed” idén is összefog a rendezvény sikere érdekében: a Déri Múzeum, a Debreceni Irodalom Háza, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum, a MODEM, a Református Kollégium Múzeuma és a Református Nagytemplom együttesen lesz látogatható egyetlen, egységes karszalag megvásárlásával június 24-én.

Déri Múzeumban a Nihon ningjó – Rítus és játék című japán babakiállítás várja  a látogatót

A már említett érdekességeken túl Debrecenben találkozhatunk kísérletező grafikusok munkáival, megismerkedhetünk a friss festészeti tendenciákkal, rendhagyó tárlatvezetéssel nézhetünk végig kiállításokat, sőt akár szamurájharc- és hagyományőrző bemutatókat, bábszínházi előadást is láthatunk, valamint remek koncerteket hallgathatunk – valóságos kalandtúra-sorozaton vehetünk részt június 24-én.

A Déri Múzeum megújult állandó kiállításaival és a Nihonningjó – Rítus és játék című japán babakiállítással várja látogatóit, bemutatva a babák rituális és esztétikai szerepét a japán kultúrában. A látogatók felölthetik az eredeti japán yukatákat (nyári kimonó) és tradicionális japán zenére hagyományos, ún. bonodorit is tanulhatnak. A tánc után pedig – mintegy időutazás részeként – zseblámpás kalandtúrán fedezhetik fel az egyiptomi sírkamrák titkait.

A Déri Múzeum állandó kiállításán zseblámpás kalandtúrán fedezhetjük fel az egyiptomi sírkamrák titkait

De a Déri Múzeum készül egy valódi szenzációval is a jeles napra: a kupolateremben állítják ki Bocskai István erdélyi fejedelem uralkodói hatalmi jelvényét, a fejedelmi botot, valamint Lala Mehmed nagyvezír által Bocskainak készíttetett eredeti kinevező levelét. A két felbecsülhetetlen értékű tárgyat Báthory István lengyel király és erdélyi fejedelem buzogánya egészíti ki a Magyar Nemzeti Múzeum jóvoltából.

A MODEM-ben az érzékenység és az érzékiség fogalma kerül a középpontba. Ehhez kapcsolódva többek között a befogadás, az érzékszervek működése vagy épp működésképtelensége, a test, mint a vizuális kultúra hagyományos tárgya, célja és eszköze, a formák, színek, érzések fogalmai lesznek az egész éjszakás programsorozat kulcsszavai. De a MODEM is készül egy meglepetéssel, hisz egy Debrecenben még sosem látott szobrot állítanak ki az éjszaka műtárgyaként.  Egy éjszakára, az erotika művészeként is emlegetett Rodin Csók című bronzszobra érkezik a Szépművészeti Múzeumból a MODEM kiállítóterébe.

A MODEM-ben az érzékenység és az érzékiség fogalma kerül a középpontba

Fotó: Katona László

A Nagytemplom nemcsak a reformáció 500 éves évfordulójához, hanem a Múzeumok Éjszakájához is kapcsolódik érdekes programokkal. Bemutatják többek között Kossuth Lajos karosszékét, az egyháztörténeti kiállításon pedig az eredeti Vizsolyi Biblia egyik fennmaradt példánya látható majd. A látogatók megnézhetik a Rákóczi-harangot és a padlásteret, valamint kisétálhatnak a két torony közötti panorámajárdára, ahonnan lélegzetelállító látványt nyújt a kivilágított város.

A Nagytemplom két tornya közötti panorámajárdán a városban gyönyörködhetünk

Fotó: Katona László

Valamennyi kiállítóhelyen szerepet kapnak a társművészetek is. Eszenyi Enikő estje az erotika témához kapcsolódik, míg Olt Tamás, színművész Rejtő Jenő életébe és regényeinek világába kalauzolja az érdeklődőket. Emellett számos koncert is várja a látogatókat, a szervezők arra törekednek, hogy valamennyi generáció élvezze ezt az estét, így a gyerekeknek szóló bábelőadástól a 18+ programokig mindenki megtalálhatja a kedvére való eseményt a Múzeumok Éjszakáján.

A részletes debreceni és országos programokról a www.muzej.hu oldalon lehet tájékozódni.

 

Kapcsolódó cikkek