Múzeumok Őszi Fesztiválja: 11 tematika

Forrás: MTI

 2017. szeptember 21. 17:29

Több mint 90 településen országszerte mintegy 1700 programmal várja a nagyközönséget a 2017-es Múzeumok Őszi Fesztiválja hét héten keresztül szeptember 25. és november 12. között.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az először 2006-ban meghirdetett fesztivál részeként a múzeumok a törzsközönségükbe nem tartozókat nagy sikerrel szólítják meg a szokásostól eltérő eszközökkel, élményalapú tudásátadással. 2016-ban 164 ezren vettek részt a programokon, a látogatók kétharmada a vidéki közönség soraiból került ki.
A kormányzat 15 milliós forrással támogatja a Múzeumok Őszi Fesztiválját a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül, és a napokban írt ki a Miniszterelnökség egy tájházak számára szóló pályázatot 300 millió forintos kerettel.
A fesztivál programjai idén 11 tematikához kapcsolódnak, amelyek közül nyolc a nagyközönségnek, egy a pedagógusoknak szól, egy pedig a szakmai programokat öleli fel. Új tematika foglalkozik idén a jeles írók, költők múzeumokban őrzött hagyatékával, az irodalom múzeumi jelenlétével.

 


„A fesztivál a múzeumok egyik legalapvetőbb tevékenységét érinti, arról szól, hogy miként lehet ismereteket átadni a mai nemzedékek számára is érthető módon” hangsúlyozta Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója. A fesztivál kínálatában többek között szabadtéri és gasztronómiai programok, kiállításmegnyitók, múzeumpedagógiai foglalkozások, családi napok és múzeumi éjszakázások, valamint szakmai konferenciák is szerepelnek.
Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese elmondta: első alkalommal rendezik meg szeptember 23-án, szombaton a Tájházaink vendégségben elnevezésű bemutatkozó programot 11 intézmény részvételével a szentendrei Skanzenben, ahol színes programokkal, köztük almakóstolóval, csizmakészítéssel és paprikafőzéssel várják a közönséget.

A fesztivál teljes programkínálata elérhető a www.oszifesztival.hu weboldalon, valamint a rendezvénysorozat saját, Event@Hand MOF elnevezésű ingyenes okostelefonos alkalmazásán keresztül is.