Országszerte 127 múzeumban várják a látogatókat a Múzeumok Őszi Fesztiválján

Forrás: MTI

 2023. szeptember 25. 16:30

A tudomány és a technológia kapcsolatára, a tudományos eredmények hiteles kommunikációjára, valamint a természettudományok és a múzeumok kapcsolódási pontjaira fókuszál idén a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelyet szeptember 25. és november 12. rendeznek meg országszerte.

A fesztivál 127 múzeum részvételével, több mint ezernégyszáz programmal várja a közönséget országszerte.

A csatlakozó intézmények idén tíz tematika mentén szervezték meg a programjaikat. Az év újdonsága a Csak természetesen témakör, amely elsősorban a természettudományokhoz, a természetismerethez és a környezettudatossághoz kapcsolódó programokra fókuszál. A fiatalokat célzó tematika idén a Kerülj pályára! alcímet kapta, és azt mutatja be, hogy milyen eszközökkel tudják megszólítani a fiatalokat a múzeumok, és hogyan tudják támogatni őket a készségeik fejlesztésében, vagy a pályaválasztásban.

A Hozzáférhető múzeum tematikához kapcsolódó programok között fizikai, szellemi és szociális hátránnyal élők számára szerveznek majd az intézmények foglalkozásokat, valamint olyan programokat is kínálnak, amelyek oktatási intézményekbe, vagy idősek otthonába viszik el a múzeumi tartalmakat.
A Múzeumi kulisszatitkok alcím alatt a muzeális intézmények látogatói előtt a hétköznapokban elzárt anyagokba, vagy a múzeumi szakemberek munkájába nyerhetnek betekintést az érdeklődők, az Értékeink újratöltve című témakör célja pedig, hogy a szellemi kulturális örökségvédelmet mutassa be kreatív múzeumi eszközökkel.

A Fitt múzeumhoz kapcsolódó programok az egészségmegőrzésre és a testi, lelki jóllét múzeumi eszközökkel való megteremtésére irányulnak, a Múzeumi szünetelő rendezvényei pedig az őszi szünet alatt kínálnak kikapcsolódási lehetőségeket a gyermekek és a családok számára.

A Múzeumi őszbúcsúztató keretében kézműves foglalkozásokra és az őszi jeles napokhoz kapcsolódó rendezvényekre várják a látogatókat, de megszervezik a Tanárok és óvodapedagógusok napját is, amelynek keretében a kiállítóhelyek bemutathatják, milyen eszközökkel tudják támogatni a köznevelést és a gyermekek fejlesztését.

A Szakmai programok tematikán belül pedig a fesztivál idei, kiemelt témájához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat, könyvbemutatókat és workshopokat rendeznek.

A rendezvénysorozat az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval vette kezdetét szeptember 25-én, amelyen átadták a múzeumpedagógiai nívódíjakat, a múzeumpedagógiai életműdíjat és a Családbarát Múzeum-elismeréseket is.

A Múzeumpedagógiai nívódíjjal kitüntetett intézmények képviselői a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón a Magyar Természettudományi Múzeumban 2023. szeptember 25-én

Fotó: MTI/Soós Lajos

Négy múzeum részesült Múzeumpedagógiai nívódíjban: a Ferenczy Múzeumi Centrum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, valamint a Tomory Lajos Múzeum.

Kilenc intézmény kapott Családbarát múzeum-díjat: a Gödöllői Királyi Kastély, a Duna Múzeum, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, a Tomory Lajos Múzeum, a Művészetek Háza Veszprém, a Soproni Múzeum, a Balatoni Múzeum, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, valamint a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria.

Különdíjban négy múzeum – a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, a Kuny Domokos Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Pénzmúzeum – részesült.

A Múzeumpedagógia életműdíjat Koltay Erika, a Néprajzi Múzeum munkatársa vehette át.

A múzeumoknak napjainkban az alfa generáció egyre csökkenő figyelmét kell elnyerniük, az intézményeknek ehhez a feladathoz egyre inkább szolgáltatóvá kell válniuk – hangsúlyozta a Magyar Természettudományi Múzeumban tartott megnyitón Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

Mint mondta, a múzeumpedagógusok odaadó, innovatív és lelkesítő munkát végeznek és nemcsak Magyarországon, de a világban is meghatározó a tevékenységük. Az államtitkár szerint a nézőszámok azt mutatják, hogy a gyerekek és a családok szeretnek múzeumba járni.

Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a legújabb felmérések szerint a mai gyerekek figyelmét mindössze 20 másodpercre lehet csak lekötni, ezek az eredmények felborították az eddigi pedagógiaelméletet és -gyakorlatot. A főigazgató szerint nehéz megszólítani a diákokat a tudománykommunikációval, de mint kiemelte, erről a témáról szólnak az évnyitóhoz kapcsolódó konferencia plenáris előadásai, délután pedig foglalkozásokat mutatnak be az érdeklődőknek.