Nádfedeles tájházak szépültek meg Tihanyban

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. március 14. 10:59

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 110 millió forintos támogatásával megújult a Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum két épülete.

Ünnepi ajándékot kapott a Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum két ikonikus, népi építészeti értékének felújításával. A Parasztgazda házát és a Halászcéh házát – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 110 millió forintos támogatásának köszönhetően – kívül-belül megszépülve látogathatják a skanzen vendégei.

Nádfedeles, „lopott tornácával” és apró ablakaival csalogatja az érdeklődőket a most megújult, fehérre vakolt homlokzatú tihanyi Parasztgazda háza. „Konyhája szabadkéményes, lakószobája puritán, a vonalvezetéshez szokott szemek megakadnak a vésett díszítésű komáromi ládán vagy a barokkos copf stílusú székeken. Használati tárgyai között szép fazekas munkákat, dísztárgyai sorában pedig kézmunkákat, terítőket, apró kegytárgyakat láthatunk” – olvasható a skanzen weblapján.

A Balaton környékének egyetlen fennmaradt halászcéhháza pedig arról nevezetes, hogy „itt rendezte a halászokat összefogó céh az összejöveteleket, és itt őrizték jelképeit is. A nádfedeles ház egy szobából és egy füstös konyhából áll, utóbbi jellegzetessége a padkás kemence. A halászok a lakótérhez kapcsolódó fészerben tárolták a használati eszközeiket, a deszkacsónakot meg az egy fatörzsből kialakított bödönhajót” – áll a jellegzetes balatoni halászéletet bemutató írásokban.

A nádfedeles parasztgazda-ház

Fotó: Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum/Facebook

A megújult létesítmények pénteki átadásán Tósoki Imre tihanyi polgármester úgy fogalmazott: „Nemcsak átadjuk, hanem visszaadjuk Tihanynak és vendégeinknek a skanzent, a gazdálkodás és a halászat múltját bemutató falumúzeumot, amely alkalmas arra is, hogy ott programokat, rendezvényeket szervezzenek. Kórusok, táncosok, népi iparművészek mutathatják be tehetségüket, ügyességüket. A környezet lehetőséget ad nagyendezvények, fesztiválok idején úgynevezett kapcsolódó rendezvények megtartására, de mint kiváló turisztikai adottságokkal rendelkező hely, önálló programokra is alkalmas lesz.”

A Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum március 15-ig 10 és 16 óra között ingyenesen látogatható.