Nagy sikerrel zárult a 27. CAFe Budapest

Forrás: turizmus.com

 2018. október 26. 16:36

A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozatának 17 napja alatt idén 140 kortárs zenei, színházi, könnyű- és világzenei, jazz és képzőművészeti programot valamint opera- és táncelőadást láthattak az érdeklődők.

„Rengeteg kiemelkedő pillanat, összetéveszthetetlen fesztiválhangulat, hatalmas érdeklődés, figyelemreméltó, progresszív alkotások és műfaji fúziók, olyan kivételes új művek, amelyeket itt, nálunk láthatott-hallhatott először a közönség. Tizenhét napra idén is a kortárs művészet büszke, pezsgő fővárosává vált Budapest” – foglalta össze a fesztivál eredményeit Káel Csaba, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke, a Müpa vezérigazgatója.

A CAFe Budapest idén is számos világsztárt látott vendégül: vadonatúj albumával és pályájának korai, katartikus hatású dalaival nyűgözött le mindenkit a Müpában Ólafur Arnalds, a magyar szerző, Bella Máté művével örvendeztette meg a közönséget a francia Quatuor Diotima, a csordultig telt Akvárium Klubban adta első budapesti koncertjét Masego, és visszatért hazánkba a legendás Peeping Tom társulat is. A fesztivál a tavalyi rekordot is felülmúlva 55 mű premierjének vagy magyarországi bemutatójának adott helyet, köztük ősbemutatóknak, lemezbemutatóknak és olyan rendhagyó alkotásoknak is, amelyek kimondottan a fesztiválra készültek.

Ólafur Arnalds korai dalait adta elő

Fotó: turizmus.com

„Mindig élmény látni, hogy a különböző intézmények és kulturális terek összefogásának és inspiráló együttgondolkodásának köszönhetően a fesztivál során a város minden szeglete megtelik élettel és művészettel” – mondta el Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ  ügyvezetője, az operatív testület tagja. A CAFe Budapest 2018-ban is komoly vonzerőt jelentett a külföldi turisták számára, és idén olyan izgalmas helyszínek csatlakoztak a fesztiválhoz mint az Instant vagy a TRIP Hajó. A program nagy hangsúlyt fordított a meghökkentő, rendhagyó városi helyszínek bevonására, és több formabontó köztéri akcióval lepte meg a Budapesten sétálókat.

Népszerűek voltak a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár programjai

Fotó: turizmus.com

A nagy sikerű fesztivál-a-fesztiválban programsorozatok szervesen hozzátartoznak a CAFe-élményhez. Idén nyolcadik alkalommal látta vendégül a közönséget, illetve a szakmát, és közel 6.000 négyzetméteren mintegy 500 művész alkotását mutatta beKözép- és Kelet-Európa vezető művészeti vására, az Art Market Budapest. Hatalmas érdeklődés övezte a 2018-ban új helyszínen, a Várkert Bazárban megvalósult Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár programjait, a kortárs zeneszerzők új műveinek pedig fontos seregszemléje volt többek között az immár több mind három évtizedes múlta visszatekintő Mini-Fesztivál.

A Triple Dance produkciója

Fotó: turizmus.com

A 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál 2019. október 4. és október 20. között várja majd a közönséget.