Pandúrházból múzeumshop – így fejlesztették a nagycenki Széchenyi-kastélyt

Forrás: MTI

 2023. december 14. 15:29

Átadták a nagycenki Széchenyi-kastély több mint 3,2 milliárd forintból felújított épületegyüttesét és a hozzá kapcsolódó turisztikai fejlesztéseket, egyúttal újra megnyílt a Széchenyieket bemutató és életükbe bepillantást nyújtó a megújult állandó kiállítás is.

Az átadón Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára köszöntőjében kijelentette: a nagycenki kastély nemzeti emlékhely, renoválása magától értetődő kötelesség volt. „Nemzeti örökségünk műemlékeit meg kell őriznünk és hozzáférhetővé kell tennünk a következő nemzedékek számára is” – hangsúlyozta. Szavai szerint különös jelentősége van annak, hogy éppen december 14-én, a hűség napjának évfordulóján adhatják át a megújult Széchenyi-kastély fejlesztéseit, és nyílik meg a Széchenyi Istvánt, mint államférfit bemutató kiállítás.

„Magyarország a település jelképének felújításával fejezhette ki tiszteletét a Széchenyiek mellett, a nagycenkiek előtt” – mondta.


Az „Öregkastély”, a Széchenyi-szárny, a Virágház és a Pandúrházak mellett a kastélypark is megújult

Fotó: MTI/Filep István

A Nemzeti Kastély és Várprogramban rendelkezésére álló 60 milliárd forintból 17 kastély és 12 vár újult meg az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz tartozó Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálásával – ismertette Ágh Péter.

A most zárult nagycenki projektben a rekonstrukciós munkálatok során a középső főépület, vagyis az „Öregkastély”, a Széchenyi-szárny, a Virágház, a Pandúrházak, valamint a kastélypark újult meg.

Az „Öregkastély” épületében gépészeti, villamossági rendszereket újítottak fel és tűzvédelmi rendszert építettek ki. A kastélypark főbejáratánál álló két őrházban (Pandúrházak) jegypénztárt, információs pontot, múzeumshopot és mosdóhelyiségeket alakítottak ki.

A kastélyban ismét látható a Széchenyiek életét bemutató megújult állandó kiállítás

Fotó: MTI/Filep István

A kastélyparkban egyebek mellett a barokk parter sétányait állították helyre, szökőkutat és tematikus játszóteret alakítottak ki. A kertbe ülőbútorokat, hulladékgyűjtőket, világítótesteket helyeztek ki, öntözőrendszert telepítettek, valamint megújították az északi, falazott kerítést.

Az „Öregkastélyban” és a Széchenyi-szárnyban interaktív eszközökkel gazdagított kiállítást a téli nyitvatartás szerint keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.