Nagyot ugrott Miskolc turizmusa

Forrás: turizmus.com

 2019. november 14. 12:02

Jelentős vendégforgalom-bővülésnek voltak tanúi a turisztikai ágazatban dolgozó vállalkozások az elmúlt években Miskolcon. A statisztikák szerint 2018-ban 184 ezer látogató 422 ezer vendégéjszakát töltött el a városban, ami csaknem a duplája a 2010-es adatoknak.

A tervek szerint 2020-ban nyílik a Miskolctapolcai Strandfürdő II. ütemeként elkészülő óriási fürdőberuházás. A 13 milliárd forintos fejlesztés eredményeképpen éves szinten 280 ezer vendég befogadására lesz alkalmas a komplexum.

A városban azonban nemcsak ez az egy turisztikai attrakciófejlesztés van folyamatban, ami azt jelenti, hogy hamarosan a jelenleginél is nagyobb igény lesz a megfelelő felkészültségű turisztikai szakemberekre, hiszen a növekvő vendégforgalomhoz növekvő szakképzett munkaerőre is szükség van – írja közleményében a Miskolci Foglalkoztatási Paktum.

Szinva-terasz Miskolcon

Fotó: Miskolci Foglalkoztatási Paktum

„Folyamatosan állásinterjúztatunk, a tapasztalat azonban az, hogy egyre nehezebb megfelelő munkatársakat találni” – mondta el egy belvárosi szálloda és étterem tulajdonosa.

Az attrakciók esetében is hasonló a tapasztalat: a miskolci Paktum iroda egyik partnere a Barlangfürdőt és a miskolci strandokat üzemeltető Miskolci Fürdők Kft., ahol jelenleg is több nyitott pozíció van meghirdetve, de kiemelhető többek között a lillafüredi Szent István-barlang és Anna-barlang is, ahová a jelentősen megnőtt vendégforgalom miatt az év folyamán többször keresett barlangi túravezetőket a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Túra az Anna-barlangban

Fotó: Miskolci Foglalkoztatási Paktum

Miskolc Megyei Jogú Város Foglalkoztatási Paktum Programjának fontos célja a miskolci cégek munkaerő-szükségletének feltérképezése, valamint a megfelelő munkaerő megtalálásának elősegítése helyi, valamint országos szinten is. A Paktum szakmai partnere a Miskolci Egyetem, amelynek képzései a turizmus területén is nyomon követik a munkaerőigényeket – írják.

A Paktum iroda segíti az álláskeresőket az ideális munkahely megtalálásában, illetve a képzések felkutatásában és az állásinterjúkra való felkészülésben is. 2018 márciusa óta mintegy 600 embernek segítettek az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedni.