Nagyszabású fejlesztések a Mátra nyugati részén

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. február 14. 10:14

Közel félmilliárd forint pályázati támogatással, nagyszabású turisztikai fejlesztést valósítanak meg közös összefogással Szurdokpüspökiben, Taron és Szuha-Mátraalmáson. Ezzel lehetővé válik, hogy a Mátra nyugati részét összekapcsolhassák a Felső-Mátrával.

A Területi- és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében az elmúlt év őszén kezdték el a beruházásokat a három nógrádi településen. A gesztor feladatokat ellátó Szurdokpüspöki polgármestere Pintér Miklós Ervin elmondta, hogy a település történelmi pincesora mentén vezető utat – ahonnan a Diósi-tanösvény is indul – felújítják. Ugyanakkor fő látványosságként a pincesor közelében kétszáz négyzetméteres turisztikai látogatóközpontot is építenek. Ezek mellett a település központjában két új gépkocsiparkolót is létesítenek, ahol kerékpár- és segway-tárolót is kialakítanak. Ehhez a létesítményhez kapcsolódva megteremtik a szervizszolgáltatásokhoz szükséges feltételeket.

A Szurdokpüspökihez közeli Taron is tartanak már a munkák, ahol a falu egykori hűbérurának, Tar Lőrincnek úgynevezett „pokoljárását” mutatják be. A tervek szerint turisztikai fogadóközpontot is létesítenek a vendégeknek. Szuha-Mátraalmáson viszont turisták fogadására egy már meglevő épületet alakítanak át, valamint szabadtéri színpadot is építenek.

Az elképzelések szerint a fejlesztések mind a három településen 2019 végére fejeződnek be. A szakemberek szerint ennek a nagyszabású projektnek a megvalósítása azért fontos, hogy a túrázni vágyók még jobban megismerhessék a Mátra nyugati oldalát és azt bekapcsolhassák hazánk legnagyobb hegyvidékének a vérkeringésébe.

Megújul a történelmi pincesor mentén vezető út Szurdokpüspökiben

Fotó: Mentusz Károly

Arról is értesültünk, hogy ebben az évben Szurdokpüspökiben, a korábbi hagyományos programok mellett szeptemberben, újdonságként rendezik meg a Szurd-rock fesztivált, amelyre ismert zenekarokat hívnak meg. De a túrázók előtt nyitva áll a négy és fél kilométer hosszú, nyolc állomásból álló Diósi-tanösvény is, amelyet tavaly több száz gyalogos vendég látogatott meg.

Pintér Miklós Ervin azt is elmondta, hogy a falujukban elkezdték a „Magyarország első terepkerékpáros paradicsoma” elnevezésű projekt kidolgozását. Ez várhatóan a következő három évben, a pincesor feletti területen valósul majd meg. Az elképzelések szerint egy 70 kilométer hosszú hegyi kerékpáros utat, továbbá egy tíz kilométeres gyorsasági szakaszt építenek. Emellett a beruházás centrumában gyermek kerékpároztató területet is létrehoznak. A fejlesztés tervezett költsége mintegy négyszáz millió forint. A megvalósítására az önkormányzat támogatásért nyújt be pályázatot.

Kapcsolódó cikkek