Startol az Ars Hungarica kulturális fesztivál Nagyszebenben

Forrás: MTI

 2023. november 10. 17:25

Az Ars Hungarica fesztivál a helyi kulturális kínálat egyik fontos, nemzetközileg elismert és közkedvelt rendezvénye. A magyar hagyományokat, a kulturális gazdagságot mutatja be a helybélieknek és az ide érkező vendégeknek.

Az idén 18. fesztivál rendezvényei (november 10. és 19. között) egyszerre szólnak Nagyszeben és Szeben megye magyarságának, az itteni vegyes családoknak és a városban élő román többségnek. A rendezvényekre a belső-erdélyi szórványmegyék több településéről is rendszeresen érkeznek látogatók – közölte a szervező HÍD Egyesület.

A megnyitót pénteken 19 órától tartják a Thalia Díszteremben, ahol az Attacca World Music és Balogh Kálmán cimbalomművész Bihar című, Bartók Béla gyűjtéseiből összeállított előadását hallhatja a közönség. Pénteken nyílik meg a Magyar művészek a Brukenthal Nemzeti Múzeum kortárs képzőművészeti gyűjteményéből című kiállítás is, amely a többi között Incze Ferenc, Borsos Miklós, Bodor Mária, Nagy Imre, Kós András, Gyenge Imre, Orth István és Strebeli Róbert alkotásait vonultatja fel.

Szombaton Szegedi Alice Torella Babák című kiállítását nyitják meg, és Maksay Ágnes Hallgass, zúgó szél, hadd beszéljek én! című filmjét vetítik, amit közönségtalálkozó követ. Másnap Paduret Mónika tárlatát és Nagy Botond fényképkiállítását láthatja a közönség, a napot Benedekffy Katalin Egy csipetnyi Erdély című estje zárja.

A fesztivál a magyar hagyományokat, a kulturális gazdagságot közvetíti

Fotó: Ars Hungarica

November 13-án, hétfőn újabb kiállítás nyílik a polgármesteri hivatalban a Magyar Fotóművészek Világszövetsége XXIII. Nemzetközi-Magyar Fotószalonjának díjazott fényképeiből, illetve a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ produkciójában Tamás Gyopár Csihán Királyúrfi című bábjátékát mutatják be.

Béres Levente zongoraművész magyar és román zeneszerzők műveit bemutató koncertje kedden, a Szilvássy Caroláról készült A maga természete szerint és szabadon című film vetítése szerdán lesz, utóbbit közönségtalálkozó követi.

Csütörtökön a gyermekeknek kedveskedik egy interaktív koncerttel a sepsiszentgyörgyi Tekergők kisegyüttes.

Az Ars Hungarica második hétvégéjén a Gyulai Várszínház mutatja be a De mi lett a nővel? című előadást Béres László rendezésében. Szombaton az Orth István illusztrációit tartalmazó Madách Imre Az ember tragédiája című kötet német és magyar nyelvű bemutatóját tartják, este a Tasi Nóra & Sárosi Péter Duó koncertezik.

A zárónapon Kodály- és Ligeti-műveket ad elő Samson Melinda szoprán és Miklós Noémi zongora- és orgonaművész, valamint Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét láthatja a szebeni közönség a Bekecs Táncszínház előadásában.

A kulturális fesztivál néhány programja a közeli Vízaknára is eljut, Benedekffy Katalin Egy csipetnyi Erdély című könyvét és előadását, Maksay Ágnes Petőfi erdélyi utazásairól szóló dokumentumfilmjét, továbbá Béres Levente zongoraestjét itt is megtartják.

A részletes program a szeben.ro oldalon olvasható.