Nagyszombat közelebb van, mint hinné

Forrás: turizmus.com

 2016. május 31. 20:04

Trnava, vagy régi nevén Tirnavia, és még öt település tartozik a nagyszombati régióhoz, amely kedden délután mutatkozott be a Károlyi Étteremben, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviseletének szervezésében.

Amint Sonja Jelinkova, a hivatal igazgatója hangsúlyozta, az első három hónap 2016-ban is rekordot hozott a két ország turisztikai forgalmában: kétszámjegyű – 35 százalékos - növekedésről számoltak be hazánk északi szomszédjánál, - ebbe belejátszik a jól sikerült síszezon és a március 15. munkaszüneti napok - ugyanakkor egyre nő a Magyarországra látogató szlovák turisták száma is.

 

Valószínű, hogy ez a tendencia a jövőben még inkább erősödik, hiszen a keddi rendezvényen résztvevő utazási irodák képviselői és a szakújságírók a prezentáció után egybehangzóan megállapították: Nagyszombat olyan úti cél lehet, amely sokszínű élménycsomagot kínál a magyar turistáknak.

A patinás település egyike a legrégebbi európai királyi városoknak. Pozsonytól mindössze 50 kilométerre található a város, amely történelmi emlékekben, épületekben, templomokban, zsinagógákban és múzeumokban egyaránt gazdag.  Ugyanakkor felkészült a XXI. századi turizmusra is: négycsillagos szállodái tökéletesen kielégítik az ide látogatók igényeit. Bortúrák, fesztiválok, a több ezer nyíló virággal kecsegtető Rózsakert, a látványos szüret, a helyi termelői piac, a kosztümös városnézés, és még számos egyéb attrakció várja az ide látogatókat – tudtuk meg Michaela Potocárovától, a helyi TDM vezetőjétől.

A régióban található Amade Chateau ötcsillagos szálloda a világ bármely pontján megállná a helyét. A szálloda vezetői – Farkas Ágnes igazgató és munkatársai – kifogástalan magyarsággal ismertették a talán legbájosabb szlovák kastélyszálloda szolgáltatásait és különleges programjait. Az aranymosás korát idéző wellness centrum világszerte párját ritkítja, akárcsak az a rokokó stílusú, szobánként változó, romantikus enteriőr, amely öt kontinensről vonzza a turistákat. Afféle mini Versailles ez, a Csallóköz közepén – ahogyan az igazgató fogalmazott.

A tájékoztatón képet kaphattunk a régió jeles borairól is, köztük a világhírű mézborról, amely a maga műfajában a legjobbak közé tartozik. A szálloda konyhája a slow foodot követi, és a világtrendet követve, többnyire helyi alapanyagokból, friss összetevőkkel dolgoznak.

A magyar turisták számára nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a magyar, 26 éven aluli diákokat és a 62 évnél idősebbeket is megilleti az ingyenes vonatjegy. Érdemes igénybe venni a négy napos családi vonatjegy kedvezményeit is.