Nagyszombat várja a látás- és hallássérült turistákat is

Forrás: turizmus.com

 2021. május 25. 14:45

Nagyszombat (Trnava) meghatározó pontja, a közel 60 méter magas torony a Szentháromság téren (Trojičné námestie), a „Városi torony mindenkié" című projekt segítségével hozzáférhetőbbé és érthetőbbé válik a látás- és hallássérült látogatók számára.

A projekt keretében beszélő érintőkönyv és 3D modellek kerülnek kialakításra a Nagyszombati régió műemlékeiről, szóbeli magyarázat kíséretében. A városi toronyban videók tolmácsolják a paneleken található információkat szlovák jelbeszédre, és egyéb elemekre a hallássérült látogatók számára.

A Városi torony Nagyszombaton

Fotó: Szlovák Turisztikai Képviselet

A látássérült látogatóknak a beszélő érintő könyv bemutatja a Nagyszombati régiót és Nagyszombat és környéke legérdekesebb épületeit.

Audio magyarázat kíséri az „olvasó" kezét az egyes dombornyomott lemezeken - tájékoztatta lapunkat a fejlesztésről a Szlovák Turisztikai Képviselet.

Tervek között szerepel az angol és német nyelvre való fordítás is. A projekt következő része a régió műemlékeinek háromdimenziós modelljei kialakításával foglakozik a fotometria, 3D modellezés és 3D nyomtatás segítségével.

 

A modellek kialakításánál először az épület aktuális állapotát szükséges dokumentálni – sok száz fénykép elkészítésével, melyeket szoftver segítségével digitális modellé alakítanak. Tervek között szerepel az angol és német nyelvre való fordítás, és a Braille írással való megjelenítés.

A „Városi torony mindenkié" projekt megvalósítására őszről kerül sor.