Nagyvárad turizmusa nem torpan meg

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 27. 16:41

A romániai Bihar megye székhelyének központi terén álló görögkatolikus püspöki palota leégése hatalmas károkat okozott a műemlékeiben éppen megújuló városnak. De vajon mennyiben befolyásolja a térség idegenforgalmát? A szakemberek derűlátóak.

Korábban történt

Mihai Jurca, a Nagyvárad és térsége turisztikai népszerűsítését zászlajára tűző egyesület (APTOR) ügyvezetője a sajnálatos nagyváradi tűzeset kapcsán szerkesztőségünk kérdésére – hogy mennyiben befolyásolhatja a tűz következtében történt kár a térség turizmusát – elmondta, bár a kár nagy és minden műemléki veszteség természetesen komoly hatást gyakorol a turizmusra is, mégsem tartanak attól, hogy megtorpanna az utóbbi években hatalmasat fejlődött város látogatottsága.

Mivel az épület a város fő terén áll, a látvány valóban elszomorító, de hamarosan megoldást találnak arra, hogyan lehet a sérült épületet eltakarni a fejújítás időszakára, hogy ne zavarja a városképet. A városban jelenleg is több helyen folynak restaurálási munkák, ettől még zavarmentesen tud működni a turizmus. Szerencsére a leégett püspöki palota üres volt és eddig sem lehetett látogatni.

A püspöki palota egy korábbi felvételen még eredeti pompájában

Fotó: google.com/Hajlinger Zoltán

A város vezetése egyébként nagyon gyorsan reagált az eseményekre, külön weboldalt és adománygyűjtő kampányt indítanak a felújítás minél hamarabbi megkezdésére.  De addig is folyik a tűzeset kivizsgálása és a kár pontos felmérése.

Mint ismeretes, szombaton késő este kigyulladt, és szinte teljesen leégett a Nagyvárad főterén álló görögkatolikus püspöki palota. A tűzoltóságot este 22 órakor riasztották a tűzesethez. Ötven tűzoltó két és fél órát dolgozott a lángok megfékezésén, az oltás fél órával éjfél után fejeződött be, addig azonban teljesen leégett az épület mintegy 1300 négyzetméteres tetőzete, ledőlt az egyik torony, és beszakadt az első emeleti mennyezet. A tűzvésznek nincs halálos áldozata.

A görögkatolikus püspöki palota a nagyváradi magyarok által a régi nevén Szent László térként számon tartott hivatalosan Unirii (Egyesülés) tér dél-nyugati sarkában áll. Ifj. Rimanóczy Károly tervei alapján építették 1903 és 1906 között. A kommunista államosítás után a görögkatolikus egyház 1992-ben kapta vissza, ám ténylegesen csak 2004-ben vehette birtokba a palotát, miután kiköltözött belőle a megyei könyvtár. Az épületben felújítási munkálatok zajlottak.