Napfogyatkozás a Pannon Csillagdában

Forrás: turizmus.com

 2015. március 17. 13:15

Napfogyatkozás megfigyelést szerveznek március 20-án a Pannon Csillagdában. A derült idő esetén látható jelenség megfigyelésére 9:30-tól várják az érdeklődőket.

A jelenség során a Nap elé belépő Hold által okozott részleges napfogyatkozás 9:37-től 11:57-ig tart, a totalitás 10:46-kor lesz, ekkor a Hold a Napnak nagyjából 58%-t takarja ki. A Pannon Csillagdában az esemény ideje alatt speciális naptávcsövekbe lehet belenézni, amelyen keresztül derült időben látni lehet a Nap felszínét, a napkitöréseket és napfoltokat, illetve ezen a napon azt is, ahogy a Hold "beleharap" és "félhold"-hoz hasonló alakot vesz fel.

A jelenség idejére napnéző szemüvegeket is biztosítunk, amelyeket egymásnak körbeadva lehet megfigyelni a fogyatkozást biztonságosan. A soron következő legközelebb Közép-Európából is megfigyelhető részleges Napfogyatkozás a 2021. június 10-i gyűrűs napfogyatkozás lesz. A Napba SOHA ne nézzünk közvetlenül se szabad szemmel, se saját távcsővel, se fényképezőgéppel, vagy kamerával, mivel ha nincs ellátva kifejezetten a célra kialakított fénycsökkentő eszközzel, az erős fénytől szinte azonnal megvakulhatunk, eszközeinket tönkre teheti.

A jelenség ideje alatt csillagászok beszélnek annak hátteréről és interaktív, történelmi és csillagászati érdekességekről szóló előadást hallhatnak.