Napfogyatkozás Hete az Agórában

Forrás: turizmus.com

 2015. március 11. 14:00

Részleges napfogyatkozásban gyönyörködhetünk 2015. március 20-án, pénteken a délelőtti órákban, ám az Agóra Tudományos Élményközpont meghosszabbítja ezt a pár órás élményt.

Az Agóra hazánk egyik legnagyobb mobil digitális planetáriumával rendelkezik. Az intézményben most először állítják fel a 8 méter átmérőjű kupolát, amely alatt szemléltethető a napfogyatkozás folyamata; nemcsak a részleges, de a teljes napfogyatkozást is megfigyelhetik az érdeklődők, és előadást hallhatnak a jelenség tudományos hátteréről.

 

Az Agóra szakemberei egész héten segítenek felkészülni arra, hogyan tanulmányozzuk a péntek délelőtti napfogyatkozást; péntek délután vagy szombaton pedig újra átélhetik a látogatók az élményt a digitális planetáriumban. A félórás programban a tavaszi csillagképekről és a Naprendszerünk bolygóiról is szó lesz. Az Agórában a Napfogyatkozás Hetében, 2015. március 17-e és 21-e között hétköznap délelőttönként és kora délután csoportokat fogadnak a digitális planetáriumban.

Az egyéni látogatók számára hétköznap 16:30-tól, hétvégén pedig négyszer, 10:30-tól, 12:30-tól, 14:30-tól és 16:30-tól indul a csillagászati bemutató. A mobil planetárium maximális befogadóképessége 50 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programon részt venni. Az Agórában a csillagászati program mellett ezen a héten is lesznek tudományos témájú, tematikus előadások és kísérleti bemutatók, amelyek 10:30-tól 16:30-ig óránként kezdődnek.

További információk:  www.agoradebrecen.hu