Napirendre kerülhet a Rác fürdő ügye

Forrás: MTI

 2018. február 16. 12:49

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán tárgyalhatja a Rác fürdő és a hotel épülete tulajdonjogának megszerzésével kapcsolatos javaslatot.

A Tarlós István főpolgármester és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes jegyezte, a budapest.hu oldalon közzétett indítvány elfogadásával a testület határozatot hozhat, amelyben kifejezi azon szándékát, hogy a Rác fürdő mielőbbi megnyitása érdekében a fővárosi önkormányzat a fürdő és a hotel teljes és egységes tulajdonjogát megszerezze. A döntéssel felkérhetik Tarlós Istvánt, hogy gondoskodjon az ingatlanok tulajdonjogának megszerzéséhez szükséges intézkedések megtételéről, és a felszámolási eljárás alakulásának függvényében a döntési javaslatokat terjessze a Fővárosi Közgyűlés elé.

A főváros úgy tudja megszerezni a Rác fürdő és a hotel felépítményét, ha a felszámoló által indított pályázaton közvetve vagy közvetlenül ajánlatot tesz annak megvásárlására. A javaslat szerint várható, hogy a felszámoló a közeljövőben megkezdi az ingatlanok értékesítését, ezért  a fővárosi önkormányzatnak meg kell vizsgálnia és döntésre elő kell készítenie a létesítmények mielőbbi megnyitásához szükséges lépéseket, elsődlegesen a felépítmények tulajdonjogának megszerzése útján.

A Rác fürdő épülete

Fotó: misibacsi, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org

A főváros 2015. június 23-án döntött a Rác fürdő és hotel projekt ellehetetlenülése következtében az általa megszerzett követelés érvényesítése, a létrejött eredmény mielőbbi hasznosítása, valamint a további állagromlása megakadályozása érdekében a Rác Nosztalgia Kft.-vel, és a Rác Beruházó Kft.-vel szembeni felszámolási eljárás megindításáról. A kormány a Fővárosi Közgyűlés kezdeményezése alapján mindkét társaságot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodási szervezetté nyilvánította, és a Fővárosi Törvényszék elrendelte az adós társaságok felszámolását. Felszámolóként a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t jelölték ki. A felszámolásban a törvényi határidőben megtörtént valamennyi, a fővárosi önkormányzat érdekkörébe tartozó hitelezői igénybejelentés.