Nárciszünnep a kaposvári Rippl-Rónai-kertben

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. március 24. 15:39

Tavaszköszöntő ünnepre várják április 2-án az egyik legszebb virág kedvelőit Rippl-Rónai József egykori otthonának kertjébe a festőóriásról elnevezett múzeum munkatársai.

Két év után ismét benépesül Kaposvár rómahegyi városrészének büszkesége, a Rippl-Rónai Emlékmúzeum látógatóközpontja és kertje, ahol minden korosztály eltölthet akár egy egész, művészeti kreativitást is fejlesztő napot.

Tizenötezer szál, élénksárga színű virág szolgál ismét élő díszletként a festő kaposvári otthona, a sokak által Róma-villaként emlegetett ikonikus emlékház előtt sorra kerülő eseményekhez, ahol ezúttal is a művészeteké lesz a főszerep.

A látogatókat Rippl-Rónai korabeli ruhadivatot viselő fiatal hölgyek fogadják, a Compass Egyesület munkatársai és önkéntesei, valamint a város Zichy Mihály Szakképző Intézetének diákjai már túl vannak az első ruhapróbákon.

Nárciszok a kaposvári Ripl-Rónai Emlékmúzeum kertjében

Fotó: Rippl-Rónai Emlékmúzeum

Kézműves foglalkozások várják a fiatalokat, akik többek közt pacsmag élményfestésben, nemezezésben, agyagozásban és selyemfestésben mérethetik meg ügyességüket. A legkisebbeket játékos gyermekprogramok várják, a férfiak pálinkamustrára lesznek hivatalosak, a nyugdíjas asszonyok palacsintával kínálják majd a látogatókat, de lesz oldtimer-kiállítás és fotószínház is.

A korábbi években tartott nárciszünnepeknek alkalmanként csaknem hármezer látogatója volt, a megyei hatáskörű Rippl-Rónai Múzeum munkatársai a jövő szombati eseményre is több ezer látogatót várnak.

Az érdeklődőket délelőtt 10 órától este 6-ig Kaposvár belvárosától ingyenes kisvonat szállítja a Rómahegyre, ahol a nárciszünnepi programokban való részvételért sem kell fizetni.

A Kaposvárott született Rippl-Rónai József a magyar festészet legelső modern művésze. A 19. század végén a Párizsban élő Munkácsy Mihály tanítványa volt, majd szakítva mesterével a „polgári normák elleni lázadók között” az úgynevezett Nabis-csoportban vált stílusújító festő- és iparművésszé. Az 1861-ben született és 1927-ben elhunyt alkotónak 1908-tól haláláig a kaposvári Róma-villa volt az otthona.