Natural Selfness, magyar-szerb együttműködésben

Forrás: turizmus.com

 2019. március 05. 12:22

Turisztikai konferencia színhelye volt Mórahalom, ahol hivatalosan is elindult az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Program keretein belül megvalósuló „Natural selfness – NATESS" projekt.

A projekt megvalósítása a 2018. november 1. és 2020. október 31. közötti időszakra esik, mely során egy különleges élményközpont kialakítására kerül sor a vezető kedvezményezett, Ürög (Szerbia) önkormányzatának irányításával. A projektben a három szerbiai partner mellett egy magyar, a mórahalmi Móra-Tourist Nonprofit Kft. is közreműködik a cél megvalósításában tanulmányok készítésével, valamint képzés és study-tour szervezésével.

Turisztikai konferencia Mórahalmon

Fotó: Móra-Tourist Nonprofit Kft.

A projektet bemutató nyitókonferenciát Csányi László, Mórahalom alpolgármestere, valamint Stampf Mariann, a Móra-Tourist Nonprofit Kft. ügyvezetője nyitotta meg. A szakember a helyi öko- és turisztikai értékeket méltatta, valamint a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, illetve az épülő Kolo Szerb Kulturális Központ kapcsán kitért a térségben egyre fontosabbá váló szerb-magyar kapcsolatokra.

Ürög önkormányzatának nevében Bogdanka Filipović Lekić tartott rövid bemutatót a településről és annak turisztikai, mezőgazdasági, valamint ipari jelentőségéről. A projekt ürögi kapcsolattartója, Marko Kelemberg ismertette a beruházás céljait, megvalósításának folyamatát, valamint arra is kitért, miként kerültek kapcsolatba Mórahalommal. Ahogy ott, úgy náluk is jelentős szerepet tölt be a helyi gyógyfürdő, tehát úgy gondolták, felveszik a kapcsolatot egy közös munka megvalósításának érdekében. A projekt keretében egy Ürög községhez tartozó kis településen egy Európában is egyedülálló beruházást valósítanak meg „Natural Selfness" néven. Ez gyakorlatilag egy erdei központ lesz, ahová az emberek a városi nyüzsgésből visszatérhetnek a természetbe.

A nyitókonferencián a projekt és a partnerek bemutatását követően a kialakítandó központ fő pilléreit adó egészség– és ökoturizmus vonatkozásában hangzottak el előadások. A konferencia során az ökoturizmus általános bemutatásában Krnács György, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre segített, ezt követően Hegedűs Anikó, a mórahalmi Zöld Közösségi Ház és Erdei iskola vezetője ismertette a Mórahalom környékét érintő túraútvonalakat. Az ökoturisztikai tematika lezárásaként a Stiefel Eurocart Kft. területi igazgatója, Perényi Ottó mutatta be a kiterjesztett valóságban rejlő lehetőségeket a témát érintően.

Az egészségturizmus és Mórahalom gyógyhely koncepciójának bemutatásával a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő kommunikációjáért is felelős Berta Zsolt indította a második témakört, majd ezt követően az eseményen résztvevők látogatást tettek a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben is Pálinkó Szilveszter, a Móra-Vitál Kft. munkatársa vezetésével, ahol a vendégek gyakorlati példákat is láthattak a gyógyvíz felhasználásának lehetőségeire vonatkozóan. A konferencia lezárásaként a vendégek kipróbálhatták a mórahalmi gyógyfürdőt is.

Mórahalom turisztikai életének fontos eleme a szerb-magyar kapcsolatok elősegítése. Hamarosan megnyitja kapuit a Kolo – Szerb Kulturális Központ, mely minden eddiginél pezsgőbb kulturális életet és fesztiválokat hoz a határ menti település életében, bővítve ezzel a turisztikai kínálat palettáját.

Kapcsolódó cikkek