Natúrparkot kapott Kapos-hegyhát

Forrás: MTI

 2018. szeptember 14. 15:38

Megalakult a Kapos-hegyháti Natúrpark, a névhasználati jogot igazoló oklevelet Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára pénteken adta át ünnepélyesen a Tolna megyei Lengyelen.

A tizennégy Tolna és Baranya megyei település összefogásával létrejött natúrpark oklevelét Fóris Dóra, a Kapos-hegyháti Natúrpark Egyesület elnökségi tagja vette át.

A helyettes államtitkár köszöntőjében felidézte: a közelmúltban a Szigetköz és a Felső-Bácska-Homokhát kapott natúrparki oklevelet. Ez megerősíti az AM-et abban, hogy jó úton jár, hiszen egyre több civil szervezet, önkormányzat látja úgy, hogy érdemes tevékenységeit natúrparki modell szerint végezni - tette hozzá.

Fotó: dombomedia.hu

Egy natúrpark olyan komplex feladatokat tud felvállalni, mint a természeti és kulturális örökség megőrzése, környezeti nevelés, fenntartható térségfejlesztés, az ökoturizmus és rekreáció - mondta.

Megemlítette, hogy a kapos-hegyháti szervezet partnere többek között a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és a Gyulaj Zrt.

Balczó Bertalan kitért arra, hogy az AM 2013 óta dolgozik tervszerűen a hazai natúrparkhálózat fejlesztésén a Magyar Natúrpark Szövetség, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, és a minisztérium háttérintézménye, a Hermann Ottó Nonprofit Kft. együttműködésével.

A munkának vannak eredményei, például a fejlesztési koncepciók kidolgozása, de vannak feladatok is; ezek között említette azt, hogy a natúrparkokra vonatkozó szabályozást miniszteri rendelet szintjére emelik, aminek nem csak jogtechnikai oka van, hanem emeli a natúrparkok rangját is.

A 38 152 hektáron fekvő Kapos-hegyháti Natúrpark az ország tizenkettedik ilyen tájszintű szerveződése, amelyet Csibrák, Dombóvár, Döbrököz, Dúzs, Kalaznó Kisvejke, Kurd, Lengyel, Mucsi Závod, Mágocs, Mekényes, Nagyhajmás és Hőgyész alkot.

Területén 15 helyi jelentőségű természetvédelmi terület és 17 helyi jelentőségű természeti emlék található. Közülük kettő, a Nagyhajmási-dombok és a Lengyel-Hőgyészi erdők a Natura 2000 hálózat része.
A tizennégy településen 30 országos és 330 helyi műemléki védelem alatt álló épület áll. A táj természeti értékei között számos védett ritkaság - többek között illatos kosbor, tarka nőszirom, leánykökörcsin - van és Lengyel-Annafürdőn működik a Gyulaj Zrt. ökoturisztikai központja.