Ne mondják le a rendezvényeket! – kéri a Prágai Kongresszusi Iroda

Forrás: turizmus.com

 2022. március 16. 17:49

A Prágai Kongresszusi Iroda arra kéri a rendezvényszervezőket, hogy ne mondják le a városba tervezett eseményeiket, mivel az ukrajnai menekültek tömeges érkezése ellenére is minden turisztikai szolgáltatás a korábbiaknak megfelelően elérhető a cseh fővárosban.

"A cseh köztársaság és Prága városának képviseletében mélyen elítéljük az Ukrajna elleni orosz inváziót. Ugyanakkor kifejezzük szolidaritásunkat mindazok iránt, akik elvesztették az otthonaikat a fegyveres konfliktus következtében, ezen felül támogatást és segítséget nyújtunk számukra" – olvasható a Prágai Kongresszusi Iroda szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Ukrán zászló a Cseh Nemzeti Múzeum homlokzatán

Fotó: Ales Otava / Prágai Kongresszusi Iroda

Egyebek között azt írják, hogy a Cseh Köztársaság mostanáig körülbelül 200 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, köztük jelentős számban nőket és kisgyerekeket. A helyzet megfelelő kezelése érdekében hirdetett szükségállapotot a cseh kormány március 4-étől 30 napra, ez azonban semmilyen közvetlen hatással nincs sem a turistákra, sem a helyi lakosságra.

A közleményben hangsúlyozzák: a menekültek számára a Prágai Kongresszusi Központ egyik részében felállítottak egy segítőközpontot, ugyanakkor a létesítmény más részei a megszokott módon üzemelnek, és folyamatosan fogadják a bel- és külföldi eseményeket.

A Prágai Kongresszusi Iroda vezérigazgatója, Lenka Zlebková arra kéri a rendezvényszervezőket. hogy ne mondják le korábban lefoglalt eseményeinek, ezzel támogassák Prágát és Csehországot. A szakember köszönetet mondott a World Environmental Education Congress szervezőinek, akik jelenleg tartják kongresszusukat a prágai létesítményben. Azt is elismeri ugyanakkor, hogy két másik korábban tervezett eseményt inkább online szerveznek meg, hiába ajánlottak fel számukra másik helyszínt Prágában. Emlékeztetnek, hogy egyszerre 180 ezer konferenciavendég elhelyezésére képes a cseh főváros.

A Cseh Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Vaclav Starek a közleményben kiemeli, hogy a menekültválság ellenére Prága a legnagyobb események befogadására is képes, a város 910 szállodájában összesen több mint 102 ezer ágy várja a vendégeket.

Végezetül megjegyzik, hogy március 14-étől minden, a koronavírus-járvány miatt korábban bevezetett korlátozást felszámoltak Csehországban, kivéve a maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön és az orvosi létesítményekben.