Négy biciklis turistát gyilkoltak meg Tádzsikisztánban

Forrás: The Washington Post

 2018. augusztus 01. 11:00

Világkörüli úton járó kerékpárosokat öltek meg az afgán határ közelében, a tettért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

A The Washington Post beszámolója szerint a négytagú csapatnak két amerikai, egy holland és egy svájci kerékpáros volt a tagja.

A két amerikai bringás tavaly döntött úgy, hogy két keréken körbeutazzák a Földet. A vasárnapi merényletért az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vállalta a felelősséget. A lap szerint ez volt az első eset, hogy az IÁ halálos merényletet kövessen el az egykori szovjet Közép-Ázsiában.

A tádzsik hatóságok szerint nem a terrorcsoport, hanem egy betiltott politikai párt felelős az incidensért.

Az eset a tádzsik fővárostól, Dusanbétól 90 kilométerre délre történt, ahol a támadók autóval elütötték a bringásokat, majd halálra késelték őket. A csoport egy népszerű és látványos útvonalon haladt a Danghara régióban, amely az afgán határ közelsége és a lenyűgöző táj miatt népszerű a kalandturisták körében.

Az egyik áldozat, a 29 éves washingtoni Jay Austin blogot is vezetett útjukról.

Az egyik áldozat, Jay Austin, a merénylet előtt 1-2 nappal

Fotó: simplycycling.org

A lap beszámol róla, hogy napvilágra hozott egy videót az IÁ sajtóirodája, amelyen öt fiatalember ül egy sziklán egy IÁ-zászló alatt és orosz nyelven felesküsznek a kalifátus vezetőjének, Abu Bakr al-Baghdadira. A videón azt is megígérik, hogy lemészárolják a hitetleneket, de konkrét fenyegetés nem hangzik el arról, hogy megtámadnának kerékpárosokat.

A tádzsik belügyminisztérium bejelentette, hogy a támadással kapcsolatban megöltek négy férfit, akik a merénylet elkövetésével gyanúsíthatók. A tádzsik hivatalos álláspont szerint a támadást a három évvel ezelőtt betiltott, egyébként békés ellenzéki Iszlám Újjáéledés Párt találta ki. Ugyanakkor a tádzsik belügyminisztérium által a megölt terroristákról kiadott fotón az IÁ videóján feltűnő négy férfi látható.