Négy évszakos rezgések Eplényben

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2021. október 15. 15:55

Megújult arculat és szolgáltatási koncepció, még több programlehetőség és nem utolsó sorban frissített gasztronómiai kínálat fogadja majd az első sízőket az eplényi Síaréna Vibe Parkban.

A szervezők azt is elintézték, hogy langyos őszi meleg és napsütés fogadja csütörtökön az élménynapra érkező sajtót Eplényben, Magyarország egyik legkedveltebb síközpontjában.

Az új vezetői csapat – Paksi Piroska ügyvezető igazgató, Boós Imola marketing igazgató, Konrád Dézi marketing menedzser, Bitter Miklós, a Síaréna gasztronómiai felelőse – kísért bennünket Holle Anyó büféjétől egy kellemes libegőzést követően az 506 méter magasságban működő kávézóig.

S a bejárás közben meséltek a Vibe Park működtetésének új koncepciójáról, a programtervekről.

Libegőzés a Bakony szívében

Fotó: turizmus.com/Irházi János

Az új koncepció magja és lényege pedig pofonegyszerű: a Bakony szívében található síközpont mind a négy évszakban tárt karokkal fogja várni a sízőket, családos kirándulókat, kerékpározókat, az egyedül vagy baráti társaságban érkezőket, s nem utolsósorban az extrém sportokra vágyókat.

„A hegy már bizonyította, hogy nem csak télen rejt magában megannyi varázslatot, rezgést, hanem tavasszal, nyáron és ősszel is” – mondta a résztvevőknek Paksi Piroska.

Csak tavaly több mint hetvenezren váltottak belépőt a Síarénába, ezért gyakran megteltek a parkolók, több kilométeres kocsisor kígyózott felfelé, akadályozva a főutak forgalmát is. Ezért idén igyekszenek még több megállási helyet kialakítani, valamilyen kedvezményt nyújtani a parkoláshoz, például a síbérletet váltó turistáknak, miután sokan érkeznek csupán egy félnapos hótaposásra, kutyasétáltatásra, erdei sétára.

A Vibe Park fő vonzereje természetesen a sízés. A libegővel felfele haladva, vagy a csúcson már bevetésre készen állnak a hóágyúk, s ahogy egy helyi szakember megjegyezte, ma már mérnöki diploma kell ahhoz, hogy okosan, hatékonyan állítsd be az ágyúkat, hisz a hőmérsékleti különbségek a völgytől a sípályák indulási pontjáig gyakran megtréfálják őket. A minőségi hóréteg kialakítása pedig első számú követelmény Eplényben.

Holle Anyó büféje

Fotó: turizmus.com/Irházi János

A hamarosan rajtoló szezonban 16 különféle síútvonal, pálya, felvonók várják a lesiklókat, a Sport43 nonprofit programsorozat keretében pedig diákoknak szerveznek ingyenes túrázást, síoktatást, snowboardozást, folytatva a gyökeret eresztő hagyományokat.

A már említett négy évszakos nyitás, programbővítés tekintetében beszéltek arról, hogy Eplény már terepfutó központtá vált, de különböző tematikus túrákkal – szarvasbőgés, szentjánosbogár – is csábítják az „erdőfürdőzésre”, a sportot pihenéssel összekapcsolókat Eplénybe.

Lesz downhill-pálya és a snowboardozók nagy örömére itt fújják fel Magyarország legméretesebb, 13x18 méteres airbagjét. A tavaszi idénytől kezdve pedig a kerékpárosok számíthatnak új programokra, túrázási lehetőségekre.

Szabó István, az Eplényi Turisztikai Egyesület vezetője elmondta, hogy a járványhelyzet súlyosan érintette a szállásadókat, bevételeik az ötödével csökkentek az elmúlt szezonban. Júniustól azonban ismét fogadhattak vendégeket, és szívből remélik, hogy az idei szezon nem marad el. Egyébként a Síarénában fent nincsenek szálláshelyek, csak lent Eplényben.

„Hideg, hosszú szezonban bízunk” – jegyezte meg az elnök, azt is hozzátéve, hogy a kényszerszünetben sem ültek babérjaikon a szállásadókat, pályáztak felújításra, korszerűsítésre, a szolgáltatások minőségének emelésére.

Különböző tematikus túrákkal csábítják az „erdőfürdőzésre” a sportot pihenéssel összekapcsolókat

Fotó: turizmus.com/Irházi János

A túrázás és a sízés mellé új gasztroélményekkel is készül az eplényi Síaréna Viber Park, függetlenül attól, hogy a vendég lent, vagy fent szeretne étkezni. Bitter Miklós megerősítette, maradnak a hagyományos, a sízők által kedvelt ételek, ám a kínálat újakkal bővül, de a teljes paletta a meglepetésekkel a nyilvánosság számára még „fedő alatt” lapul. Az viszont biztos, hogy a felújított kemencében tésztás, csülkös, káposztás fogások készülnek majd, s ezek minőségére Fazekas Tamás séf neve a garancia.

Kapcsolódó cikkek