Négyéves az Agóra

Forrás: turizmus.com

 2019. február 05. 11:24

Négy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Debrecenben az Agóra Tudományos Élményközpont, melynek programjain a nyitás óta több mint 150 ezren vettek részt. A létesítmény idén is nagyszabású rendezvénnyel ünnepeli születésnapját.

A keleti régióban egyedülállónak számító intézménybe az ország minden tájáról, de egyre gyakrabban külföldről is érkeznek csoportok és egyéni látogatók. Emellett egyre többen találkozhatnak „külső” helyszíneken is az Agóra programjaival, hiszen évről évre növekszik a kitelepülésekre szóló meghívások száma. Ennek köszönhetően hazánk számos pontjára, iskolai programokra vagy nagyobb rendezvényekre vitte már el az élményközpont a kísérleti bemutatóit, a mobil digitális planetáriumát vagy éppen néhány interaktív eszközét. 2018-ban bemutatkozott az Agóra többek között Szolnokon, Csorváson, Püspökladányban, Miskolcon, és idénismár főszereplői voltakegy nagyszabású, többnapos békéscsabai eseménynek. Az Agóra„játékparkja” folyamatosan bővült az elmúlt években, hogy minél izgalmasabb, szórakoztatóbb módon közelíthessék meg a természettudományos témaköröket.

Az Agóra játékparkja folyamatosan bővül

Fotó: turizmus.com

 

A tavaly megnyílt, nagyon népszerű VR bázis eszközein kívül 2018-ban került az interaktív térbe például az örvények fizikáját bemutató víztornádó, az ingamozgást demonstráló fényinga, a gördülő test energiáit izgalmasan szemléltető golyómasina, a tükörrajzoló, a végtelen tükör vagy a National Instruments által kifejlesztett földrengésszimulátor. Több mint ezer fiatal vett részt a 2018-ban elindult BASF Chemgeneration programban, melynek célja, hogy népszerűsítse a 14-18 éves, középiskolás diákok körében a kémiát, és segítse őket annak megértésében, hogy a természettudományok miként járulhatnak hozzá a fenntartható fejlődéshez. Ez már a harmadik tudományos program, amelyet a BASF-fel közösen valósít meg az Agóra.

Népszerűek az Élményközpont kísérleti bemutatói is

Fotó: turizmus.com

Az általános iskolásoknak szóló BASF Kölyöklabor foglalkozások közül a CleverFoodies – Étkezz okosan is folytatódik 2019-ben a Chemgeneration mellett. Egyre erősödnek az Agóra Tudományos Élményközpont nemzetközi kapcsolatai.Már három éve tart az együttműködés a kassai K13 Kulturális Központtal, amelynek a tagintézményével, a SteelParkkal minden évben játékokat cserél az Agóra. Ezúttal logikai fejtörők, hatalmas ördöglakatok érkeztek Kassáról. Idéna debreceni intézmény részt vesz egy ERASMUS+ nemzetközi pályázati programban is. Ennek keretében egy lengyel, egy cseh és egy görög science centerrel közösen olyan oktatási, módszertani anyagokat dolgoznak ki, melyek segítségével könnyebben felkelthető a középiskolás korosztály tudományos érdeklődése és erősíthető az élményközpontok oktatásban betöltött szerepe.

Az Agóra negyedik szülinapját 2019. február 9-én, szombaton ünneplik: a hagyományokhoz híven ezen a napon rendhagyó programok, vadonatúj foglalkozások és izgalmas kalandok várják a látogatókat az élményközpontban.

A születésnapi programot letöltheti INNEN.

Kapcsolódó cikkek