Négyévszakos élményváros

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2017. július 09. 16:53

Szerencsésnek mondhatják magukat a debreceniek: városuk egyszerre modern és történelmi, hagyománytisztelő és trendi, újhullámos, de leginkább változatos és állandóan változó, amely képes mindig újat nyújtani még annak a látogatónak is, aki sokadszorra tér vissza.
Kulturális töltekezés

A MODEM a Modern és Kortárs Művészeti Központ megépítésével a város egy szempillantás alatt bekerült a nemzetközi kortárs képzőművészet vérkeringésébe. Az elmúlt évtizedben olyan sztárkiállítások váltották egymást falai közt, amire itthon szinte csak a fővárosban van példa. Közép-Európa legkorszerűbb művészeti galériája az ország legjelentősebb képzőművészeti magángyűjteményével (Antal–Lusztig-gyűjtemény) rendelkezik, melyet a földszinti kiállítótérben mutatnak be folyamatosan, évente két különböző tematika köré rendezett kiállítás keretében, hogy a gazdag gyűjtemény minden darabja egyszer-egyszer láthatóvá váljon. De a MODEM nem csupán kiállítótér, éppúgy otthona formabontó performanszoknak és társművészeti produkcióknak, mint izgalmas múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, belső udvarában pedig nyaranta hangulatos koncertek kapnak helyet.

MODEM nem csupán kiállítótér, éppúgy otthona formabontó performanszoknak és társművészeti produkcióknak, mint a belső udvarán helyet kapó hangulatos koncerteknek

Fotó: Katona László

A város múzeumi negyedének két másik kincsesházát is érdemes bebarangolni, hiszen a Déri Múzeum Magyarország egyik legjelentősebb múzeuma, állandó kiállítása két világhírű leletegyüttest is bemutat, a bronzkorból származó Hajdúsámsoni bronzkincset, valamint a rézkori Hencidai aranykincset.

A nagyhírű Református Kollégium múzeumában tett séta – egyes termeket járva – olyan mintha a Felső-tisza vidékének fakazettás templomaiban barangolnánk. A kollégium lépcsőházának freskói a történelmi diákéveket idézik, a világ legszebbjei közé választott könyvtára nem kevesebb, mint 600 ezer kötetet őriz, most a magyar reformáció 500 évét bemutató kiállítást is megtekinthetjük a ritka könyvgyűjtemény között.

A Református Kollégium könyvtárát a világ legszebbjei közé választották

Szabadtéri élmények és karneváléj

A debreceni nyári rendezvénysorozat főszereplője, a néhány éve megújult külsővel újranyílt szabadtéri színpad, a Nagyerdő egyik legszebb területén, hatalmas erdei fenyők és kocsányos tölgyóriások között terül el. A több mint ezer nézőt befogadó intézmény az észak-alföldi régió egyik legnagyobb és legjelentősebb szabadtéri színháza, s ezt az egész nyáron át tartó (idén június 10. és szeptember 9. között) programsorozat is igazolja. A 2017-es szezon a „Nagyerdei Szabadtéri Játékok – Az Élményrengeteg” szlogennel indul a műfaji sokszínűség jegyében: klasszikus és kortárs, magyar és külföldi darabok, ősbemutatók, Broadway-musical, táncjátékok, könnyűzenei koncertek és családi programok szerepelnek a gazdag kínálatban a hazai színházi és zenei élet jeles képviselőivel.

Tavaly lett fél évszázados a legendás virágkarnevál, melynek központi eleme az augusztus 20-i pazar karneváli felvonulás. Immár harmadik éve hagyomány, hogy a programokat impozáns gálaműsor zárja a Nagyerdei Stadionban, ahol közel 2000 hazai és külföldi táncos, Magyarország legkedveltebb előadói, valamint lovasok, gólyalábasok, artisták és illuzionisták gondoskodnak a felejthetetlen élményről. Idén sem lesz hiány a látványosságokban, s a nézők a mesék és csodák világába is becsöppennek.

 

TOP 5 kihagyhatatlan élmény:

A Református Nagytemplom – 2013 óta történelmi emlékhely, ahol Kossuth 1849-ben felolvasta a Függetlenségi Nyilatkozatot. Ereklyéi közt ott találjuk a 46 mázsás Rákóczi-harangot. Nagyszabású felújítása óta két tornya közti acélhídra özönlenek a látogatók, hogy a városra táruló panorámában gyönyörködhessenek. A rendszeres istentiszteleteken kívül a templom kiállításoknak és hangversenyeknek is otthona.


A Református Nagytemplom két tornya közti acélhídra özönlenek a látogatók

Fotó: Katona lászló

Nagyerdei park és az újjáéledt víztorony – a helyiek egyik kedvence a Nagyerdő, ahová van, aki csupán sétálni, kocogni, vagy bringázni jön, van, aki a szabadtéri színpad előadásaira, van, aki csupán a Békás-tó partján kíván ücsörögni, s van, aki a ködszínházra kíváncsi. De a legújabb sztár, a mászófalként és kilátóként is funkcionáló felújított víztorony, alatta információs központtal és hangulatos kerthelyiséggel.

A Nagyerdei park  legújabb sztárja, a mászófalként és kilátóként is funkcionáló felújított víztorony

Fesztivál-feeling – Debrecen a fesztiválok városa is, nincs olyan hónap, amikor ne lenne zajos zenei, gasztro-, vagy egyéb kulturális rendezvénysorozattól. Az idei év slágere minden bizonnyal a tízéves Campus Fesztivál lesz, amelyen tavaly 98 ezren buliztak. A fesztivál – mely idén elnyerte az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) a legmagasabb szintű minősítését – küldetése a minőségi kultúra, a zenei sokszínűség, ezzel együtt a fiatal tehetségek és az utánpótlás felkutatása, szerepeltetése.

Ködszínház a nagyerdőben

Gasztrokalandok – ha azt mondjuk debreceni páros kolbász, máris egy ízletes hungarikumról beszélünk. Ehhez nincs is sok fűzni való, csupán meg kell kóstolni feltétlenül – mint ahogy a tradicionális pásztorétel, a slambuc, és a puszták másik specialitása, a szürlemarha-gulyás is kihagyhatatlan. S ha mindezeket az ízeket kicsit újragondolva, stílusosan szeretnénk megkóstolni, keressük fel a város ikonikus éttermét, a neve nem mást, mint IKON, s a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) büszke tagja.

Retro nyár az Aquaticumban – utolsó főszezonját kezdte meg az Aquaticum Strandfürdő, ahol az idei nyár a retró jegyében telik, vagyis utoljára élvezhetjük eredeti állapotában (2019-től már felújítva várja a látogatókat). A jól ismert strandszolgáltatások mellett különféle szórakoztató programok is várják az érkezőt. Augusztus 31-ig a bejáratnál a strandfürdő elmúlt 85 évéből tekinthető meg egy retrofotó-kiállítás, július 1-től pedig különféle sport és zenei események szórakoztatják a látogatókat.

Kedvelt pihenőhely a Békás-tó

Kedvcsináló programajánló az év második felére:

Július 13–16. Ifjúsági frizbi Európa-bajnokság

Július 19–23. Campus Fesztivál

Július 22. „Zsuzsi” vasút születésnapi rendezvény

Augusztus 3–6. Debreceni bor- és jazznapok

Augusztus 11. VII. Országos csúszdabajnokság

Augusztus 15–21. Debreceni virágkarnevál

Augusztus 18–20. Hortobágyi hídi vásár

Szeptember 9. Hortobágyi vadaspark napja

Október 7–8. Őszi Mihály-napi országos kirakodóvásár

Október 20–22. Darufesztivál a Hortobágyon

Október 31. Reformációs emlékünnepély

November 8–18. Debreceni Őszi Fesztivál

November 10–12. Márton-napi libalakoma

December 8–10. Nemzetközi betlehemes találkozó

 

Kapcsolódó cikkek

Éden keleten

2016. augusztus 25.