Négymilliárd forint kerékpárutak fejlesztésére

Forrás: MTI

 2018. július 17. 08:47

Négymilliárd forint keretösszeggel pályázati felhívás jelent meg kerékpárutak létesítésére, felújítására a Pest megyei önkormányzatoknak.

A támogatási kérelmeket 2018. szeptember 24-től lehet beadni a kormány Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos támogatási programjának idei, ötödik pályázati felhívására – jelentette be Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A program célja a Pest megyei települési önkormányzatok területén a helyi hivatásforgalmi – a lakás és a munkahely vagy az iskola közötti – kerékpárutak létesítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása, illetve a települések „kerékpárosbarát” fejlesztéseinek elősegítése, a megye kerékpáros közlekedési infrastruktúrájának bővítése és a kerékpárút-hálózatokhoz csatlakozás biztosítása. A fejlesztésekkel a kormány ösztönözni kívánja a környezetbarát kerékpározás terjedését.

Újabb kerékpárosbarát fejlesztések várhatók

Fotó: pixabay.com

A pályázat keretében legalább 20 és legfeljebb 200 millió forint értékben van lehetőség kerékpárutak kiépítésére, vagy már meglévő kerékpárutak korszerűsítésére, felújítására a főutak belterületi szakaszai mellett.
Lehetőség nyílik nem önálló nyomvonalon vezetett, hanem a meglévő útpályán felfestéssel kijelölt kerékpáros nyom kialakítására, korszerűsítésére; forgalomcsillapító, a közlekedésbiztonságot fokozó megoldások megvalósítására, valamint biztonságos kerékpártárolók és kerékpárparkolók építésére és közmű kiváltására, zöldterület-építésre is.