Négynapos rendezvénysorozattal ünnepel az egyéves Pénzmúzeum

Forrás: turizmus.com

 2023. március 11. 13:14

Március 15-én hosszabb nyitvatartással várja a közönséget a Pénzmúzeum, ahol megtapasztalhatjuk az aranyrúdemelés, a saját arcképes bankjegynyomtatás és a különleges széf kinyitásának élményét.

A Márciusi ifjak 175 évvel ezelőtt született 12 pontjukban önálló jegybank létrehozását követelték. A Magyar Nemzeti Bank e jeles nap évfordulójára időzítve, 2022. március 15-én nyitotta meg az egykori Postapalota Széll Kálmán téri épületében a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontot. Európa leglátványosabb pénzmúzeumának létrehozásával a jegybank törekvése az volt, hogy a pénzügyi kultúrát ne tankönyvízűen fejlessze, hanem élményalapon, interaktív módon fedezhessék fel a látogatók a pénz világát és annak különböző aspektusait.

A pénzmúzeum épülete esti fényben

Fotó: [forrás]

Működésének első 10 hónapjában 67 ezer látogatót fogadott a múzeum, és ez a szám március 15-én, az egyéves születésnapon várhatóan megközelíti a 82 ezer főt – tájékoztatták lapunkat.

 

Ünnepi programok

Születésnapját, március 15. és 19. között négynapos rendezvénysorozattal ünnepli a Pénzmúzeum.

Március 15-én hosszabb nyitvatartással (reggel 9-től este 7-ig) várják a közönséget.Ezen a napon – a készlet erejéig – megkóstolható lesz a születésnapi torta a múzeum kávézójában, amely Pilvax hangulatban, a kor népszerű süteményeivel, illetve egy erre az alkalomra összeállított gazdasági újsággal fogadja a látogatókat.Az egyéves születésnapon válnak nyilvánossá a középiskolásoknak és egyetemistáknak meghirdetett Neumann-évhez kapcsolódó nagyszabású országos online pénzügyi vetélkedő részletei is.

Aranybánya részleg a Pénzmúzeumban

Fotó: Pénzmúzeum

 

Március 16-tól 18-ig az intézmény numizmatikai előadásokkal, kézműves programokkal várja az érdeklődőket, miközben az online felületeken kvízjátékok zajlanak.

Szombaton és vasárnap naponta két alkalommal megtekinthető lesz Szász Attila díjnyertes filmje, Az aranyvonat legendája, miként a Pallas Athéné Könyvkiadó legfrissebb „Ki korán kel” című kiadványával is megismerkedhet a közönség.A születésnapi ünnepségsorozat ideje alatt és azon kívül is ingyenesen látogatható a Pénzmúzeum, március 15-én ráadásul előzetes időpontfoglalásra sincs szükség.Más napokra ezen a linken lehet időpontot foglalni.

Az intézmény 2023-ban két új időszaki kiállítással, hatféle múzeumpedagógiai foglalkozással, pénzügyi vetélkedőkkel és kreatív foglalkozásokkal várják a vendégeket. A kiállítótérben továbbra is interaktív játékok, robotok, digitális installációk segítik a tájékozódást.