Négyszázezren éjszakáztak a múzeumokban

Forrás: turizmus.com

 2016. július 07. 18:03

Jövőre Debrecen lesz a Múzeumok Éjszakája központi helyszíne, kiemelt tematikának pedig az értékőrzést választották – jelentették be Debrecenben, ahol az idei programsorozatot is értékelték.

Június 25-én több mint 395 ezer látogatója volt a Múzeumok Éjszakája rendezvényeinek. Ez a szám némileg alacsonyabb, mint a tavalyi, de erre lehetett is számítani, hiszen focilázban égett az ország, és sokan ezen az estén is a meccseket választották – értékelte Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára az országos programot.

Budapesten 142 ezren, vidéken csaknem 253 ezren érdeklődtek a programok iránt, ebből az idei kiemelt helyszínen, Kecskeméten 67 ezer látogató volt. A fővárosban legtöbben a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria programjaira voltak kíváncsiak, ott mintegy 15 ezren jártak a Múzeumok Éjszakáján. A vidéki és egyben a kecskeméti helyszínek közül idén a Bozsó Gyűjtemény bizonyult a legnépszerűbb intézménynek, ahol 8100 látogató fordult meg.

Múzeumok Éjszakája a Bozsó Gyűjteményben

Múzeumok Éjszakája a Bozsó Gyűjteményben

 

Az államtitkár bejelentette: 2017-ben június 24-én rendezik majd meg a Múzeumok Éjszakáját, a programsorozat „fővárosa" Debrecen lesz. Kézenfekvő volt, hogy a reformáció 500. évfordulójára emlékezve a „cívisváros" legyen a kiemelt helyszín, de Debrecen magas színvonalú, az elmúlt években sorra megújult közgyűjteményeivel is rászolgált erre a címre.