Negyvenötezer vendéget fogadtak az Egri Bikavér Ünnepen

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. július 23. 17:04

Jól sikerült az idei egri nyár legnagyobb turisztikai rendezvénye az Egri Bikavér Ünnep az Érsekkertben. A négy napos programsorozaton mintegy 45 ezer érdeklődő vendéget fogadtak.

A főszervező Tarsoly József, Eger város hegybírója értékelésében elmondta, hogy az elmúlt években a bikavér ünnep túlszárnyalta a kereteit, és a jóval több lett egy borgasztronómiai találkozónál. A családok, a baráti társaságok a rég nem látott ismerősök egyik fő nyári programjává vált. Ebben a négy napban ugyanis nem csupán az Érsekkert telt meg vendégekkel, hanem a sétáló utcák, a Dobó tér és a történelmi vár is tele volt érdeklődőkkel. A kóstoló poharak eladásából, a borászok és az éttermek forgalmából a szakemberek arra következtettek, hogy kiemelkedő számú, mintegy 45 ezer turista vett részt az idei programokon. Tarsoly József arról is elismerően szólt, hogy jelentős számban külföldi turisták is érkeztek az Egri Bikavér Ünnepre. Így például Kanadából, Csehországból, Lengyelországból és Finnországból is jöttek vendégek, akik megismerkedtek a várossal, az egri borokkal és a történelmi borvidékkel.

A Bikavér Ünnepet az Eger tüdejének nevezett Érsekkertben tartották

Fotó: Mentusz Károly

A jeles esemény azért is fontos fontos volt a szakma képviselőinek, mert ekkor jelentették be, hogy kik lettek 2017 legjobb szőlő- és bortermelői a hevesi megyeszékhelyen. Az év egri szőlőtermelője díjat Tóth Ferenc pincészete nyerte el. A 2017 év egri bortermelője pedig az Orsolya-pince, azaz Turcsek Orsolya és Tarnóczi Zoltán lett. Az év borgasztronómusa elismerést a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség éttermi alelnöke, Barabás Zoltán vehette át. Az idei borünnep legjobb egri bikavérének pedig a Szent Andrea Pincészet Merengő Egri Bikavér Grand Superior 2015-ös évjárata bizonyult.

Jövőre július 11. és 14. között tartják a bikavér ünnepet Egerben

Fotó: Mentusz Károly

A négy napos eseménysorozatnak az is egyik kiemelkedő eseménye volt, amikor 2012 után új tagokkal bővült az Egri Bikavér Lovagrend. Az ünnepélyes szertartáson Lőrincz György borász, Tamás Zoltán szállodaigazgató és Tarsoly József egri hegybíró tett esküt és ezzel a lovagrend tagja lett.

Azt is bejelentették, hogy a jövőben sem lesz fizetős az Egri Bikavér Ünnep. Így a következő évben is ingyenesen látogathatják majd a programokat a vendégek. A főszerező arról is beszélt, hogy 2019-ben július 11-14. között újra megtartják az Egri Bikavér Ünnepet.