Néha elegendő egy jó ötlet a turizmus fellendítésére

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. november 25. 16:16

Számtalanszor megtörtént Magyarországon, hogy egy jó ötletből turistavonzó, országhírű látványosság vagy program kerekedett.

Az előadók konkrét példákon keresztül mutatták be, hogyan lehet egy-egy jó ötlettel sok vendéget bevonzani valahová, ahol korábban esetleg alig járt turista.

 

Kerti bútor saját telken

Aki már járt a Felsőtold és Hollókő között található Isten tenyere kilátónál, és megcsodálta ezt az egyedülálló alkotást, vélhetően sosem gondolná, hogy az engedélyben úgy szerepel, mint kerti bútor saját telken.

Szűcs Mátyás birtokvezető (Farkasvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesület) elmondta, hogy az ötlet úgy született, hogy kijártak a domboldalra és eldöntötték, ide építeni kellene valami érdekeset.

Az első skicceket Csíkszentmihályi Benjámin fafaragó művész mutatta be, számtalan variáció született, végül három hónap alatt és 20 köbméter holt fa felhasználásával megépült a kilátó. Szűcs bevallotta, az elején szkeptikus volt, nem is gondolt a kilátó kitáblázására, reklámozására, de a véletlen úgy hozta, hogy Vadon Jani rádiós műsorvezető kiposztolta a különleges alkotást ábrázoló képet a közösségi oldalára, és innentől kezdve beindult a gépezet, tömegesen érkeztek a látogatók. A vendégek érkezéséből pedig a helyi gazdaság profitál.

Egy jó ötletből országos hírű látványosság született Felsőtold határában

Fotó: MTI / Komka Péter

Egy jó ötlet további ötletsorozatot is jelenthet, ennek hátteréről Németh Tamás Zoltán, az Arrabona EGTC igazgatója beszélt. Ők kilátótervezői versenyt hirdettek.

Kezdeményezésükre száz regisztráció érkezett, született 31 koncepció és négy kivitelezési terv, a finanszírozási források függvényében ezek meg is valósulnak.

Más ötletekkel is felturbózható ugyanakkor egy aktívturisztikai program.

Györki Erika, az Árpád Vezér Szabadidős-, Természetjáró- és Diáksport Egyesület elnöke, a Gasztro Bicikli brand kitalálója úgy gondolta, hogy a bringázást, a gyalogos vagy vízitúrázást érdemes ízutazással kombinálni.

A túrák során a mozgás mellett a fő cél a természet megismerése, ugyanakkor a szlogenjük az, hogy „Kóstolj bele a természetbe!". Borászatokat, méhészeteket, halászatokat látogatnak, sajtot vagy rétest készítenek a túrák végén, de volt már szilveszteri malacvágás, kolbásztöltés, pizzasütés is, hogy csak néhányat említsünk a számtalan csatolt gasztroprogramból.

Egyre népszerűbbek az aktív turizmust a gasztronómiával kombináló programok

Fotó: Facebook / Gasztrobicikli

Tapasztalatai szerint nő az érdeklődés a nomádabb túrák irányt, és lényeges a túrák útvonalán megtalálható helyi szolgáltatások összekapcsolása, programcsomagok összeállítása.

Hasonló úton jár a Bringa Mánia Győr is. Laposa Tibor túravezető azt részletezte, milyen aprólékos munkát jelent az előkészítése, megszervezése és lebonyolítása egy 30 fős vagy annál magasabb létszámú kerékpáros túrának.

Elmondta, fontos valamilyen rendezvénnyel, programmal, helyi érdekességgel összekapcsolva kialakítani a túraútvonalat. Gasztrotúra a Felvidéken, Hédervár és a Szigetköz „leg"-jei, Pannonhalma kicsit másképp, Vízi élmények kerékpárral, hogy csak néhányat említsünk az őszi programjaik közül.

Az aktívan eltöltött szabadidőt sem kerülheti el a digitalizáció, amely a begyűjtött adataival segítheti a szervezőket, a kerékpár- vagy vízi utak kijelölését, fejlesztését, az önkormányzatoknak pedig megmutatja, merre érdemes újabb kerékpárutakat építeni.

Barna Zsolt, az Értékterv Kft. ügyvezetője a túrázó és kerékpárforgalom mérésének előnyeit ecsetelte, s habár ez a fajta adatgyűjtés Magyarországon még gyerekcipőben jár, a fejlesztéshez nincs szükség jelentős beruházásokra, hisz például az erdei túraútvonalakon elhelyezett mérőműszerek költöztethetőek.

A kerékpáros útvonalakon nálunk 25 számláló működik, Lengyelországban ezer, mondta az igazgató jelezve, hogy az adatgyűjtés elengedhetetlen feltétele a fejlesztéseknek.

A technika egyedi motivációs rendszert biztosít az ötpróbázóknak is, ennek fontosságát Szilágyi László, az Ötpróba Szabadidős Mozgalom (Nagy Sportágválasztó Nonprofit Kft.) marketingvezetője ismertette.

A lényeg, hogy a Geogo honlapon keresztül bárki csatlakozhat a rendszerhez, amelyen az illető azt is látja, hogy mások hol, mennyit teljesítettek aznap. Rendelkeznek már pontgyűjtő rendszerrel is, a pontgyűjtő útvonalak száma pedig folyamatosan emelkedik, bárki ajánlhat útvonalat.

Ez a kezdeményezés is egy olyan „apró" ötletből indult, amellyel végül több tízezer ember is kimozdítható a természetbe, rávehető az aktív mozgásra.