Nem csitul a Titanic iránti érdeklődés

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 17. 10:48

Két angliai város is magáénak érzi a Titanic-legendát. A katasztrófa iránt nem csitul az érdeklődés, ezt jelzi, hogy mind Southamptonban, mint Belfastban múzeum, sőt programcsomag és egész negyed áll a mítosz iránti érdeklődés kielégítésére.

A Titanic elsüllyedésének 100. évfordulója alkalmából nyílt látogatóközpont és múzeum mindkét városban évente látogatók százezreit vonzza 2012 óta, amikor a tragédiára emlékezve felavatták a létesítményeket. A hihetetlen érdeklődésben szerepet játszik a számos Oscart elnyert James Cameron film is, amely mára örökzöld klasszikus lett, és 3D változatban is látható.

Southamptonban sokan eleinte nem voltak hajlandók elfogadni a hajókatasztrófa tényét, annyira bíztak az akkori legfejlettebb technikában. Az itteni múzeum látogatói bepillantást nyerhetnek a southamptoni munkásosztályból származó legénység, valamint az otthont maradt családjaik életébe, és virtuális túrán járhatják be a híres hajóóriást. Megismerhetik a matrózok, szakácsok és pincérek életét, s a túra végén meghallgathatják a túlélők beszámolóit. A múzeumshopban a látogatók Tubtanic fürdőkáddugók, Iceberg söröskorsók és Gin and Titonic nevű jégkocka-adagolók közül válogathatnak.

A mítoszt fokozza, hogy a Titanicról származó eredeti tárgyak mindegyike több százezer angol fontért kel el az aukciókon. Az Atlanti-óceán mélyén fekvő roncs időközben UNESCO-védelem alá került, része a víz alatti kulturális világörökségeknek.

Fotó: Titanic Belfast

 

Az észak-írországi Belfastban – a hajó építésének helyén – 100 millió fontért hozták létre három éve a Titanic Belfast látogatóközpontot. A létesítmény köré túrák egész hálózata szövődik: lehet sétálni a dokkokban, követni a hatalmas óceánjárónak a nyílt vizekre kivezető útját, melyet kisebb hajók jeleztek, és meg lehet hallgatni olyan guide túravezetését, akinek rokona részt vett a hajó építésében.

A négy hajóorrt ábrázoló, csillagformájú hatszintes épület, amely a régi belfasti hajógyár területén áll, az elmúlt három év alatt a város egyik jelképévé és legerősebb turisztikai vonzerejévé vált. Szinte nincs olyan belfasti turistaprogram, amely ne érintené ezt a helyet. A beruházók reménye – miszerint a városnak olyan jelképe lesz a furcsa formájú épület, mint Párizsnak az Eiffel-torony – beteljesedni látszik.