Ausztria újra szigorít a korlátozások további enyhítése helyett

Forrás: turizmus.com

 2021. július 16. 12:14

Mivel Ausztriában az elmúlt napokban jelentősen emelkedett az új koronavírusos megbetegedések száma, ezért a tervezett enyhítésekkel ellentétben a válságstáb csütörtök este szigorításokról döntött.

Július 22-étől az éjszakai szórakozóhelyeket csak azok látogathatják majd, akiket már beoltottak, vagy negatív PCR-teszttel rendelkeznek. Az eddig elfogadott gyógyult státusz vagy az antigén gyorsteszt már nem lesz elegendő a belépéshez.

A vendéglátásban és rendezvényeken – a kontaktkutatás megkönnyítése érdekében – továbbra is megmarad a regisztrációs kötelezettség.
Az úgynevezett zöld igazolványt pedig augusztus 15-től csak azok kaphatják meg, akik mindkét oltásukat felvették. A gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők esetében nem változik a szabályozás.

becs_123rf

Ausztriában augusztus 15-től csak azok kaphatják meg a zöld igazolványt, akik mindkét oltásukat felvették

Fotó: 123rf.com

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a delta variáns rohamos terjedésével indokolta a döntést.  Egyúttal felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a terjedő delta variánssal szemben csak kétszeri oltással lehet eredményesen védekezni és aki még nem tette meg, az haladéktalanul oltassa be magát.
Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter hangsúlyozta, a célirányos intézkedésre azért van szükség, hogy el lehessen kerülni a járvány esetleges negyedik hullámát.

Ausztriában eddig 5 098 929 ember kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 3 926 213-en. Az elmúlt 24 órában 341 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a kórházban ápoltak száma jelenleg 105, az intenzív kezelésre szorulók 37-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon egy ember halt bele.

 

Bécs vakcinahajót állított csatasorba

Ausztriában a  friss koronavírusos megbetegedések 90 százaléka már a vírus delta-variánsára vezethetőek vissza – írja Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő blogjában.

Tudósítása szerint a lakosság oltási hajlandóságának és átoltottságának növelése érdekében Ausztria tartományai különböző megoldásokkal igyekeznek a spontán döntések számát növelni, illetve a fiatalokat is bevonni az oltási kampányba. Bécsben a nyári hétvégenként az Öreg-Duna mentén strandolók számára biztosítják a lehetőséget, hogy előjegyzés nélkül, kellemes körülmények között megkaphassák a Covid-19 elleni vakcinát. A spontán módon az oltás mellett döntőket „vakcinahajó” fedélzetén viszik az strandon létesült oltóponthoz.

Ausztria több tartományában hasonló analógia mentén oltóbuszok járják a településeket. Cél az őszi járványhullám időben való megfékezése, a lakosság immunizálása.